EU wil meebetalen aan F-16’s voor Oekraïne

2 min. leestijd

De Europese Unie gaat waarschijnlijk meebetalen aan de F-16-gevechtsvliegtuigen die Oekraïne krijgt van Nederland en Denemarken. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet duidelijk.

President van Oekraïne Volodimir Zelenski landde zondag in Eindhoven voor een bliksembezoek aan Nederland. Hij kreeg tijdens zijn bezoek het langverwachte nieuws: Oekraïne krijgt gevechtsvliegtuigen. Om hoeveel gevechtsvliegtuigen het precies gaat, heeft het kabinet nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat het nog even gaat duren voor de gevechtsvliegtuigen in Oekraïne aankomen. Eerst moeten de piloten nog getraind worden.

Luchtmeester

Sinds het begin van de oorlog is Rusland de meester in de lucht. Hoewel Oekraïne beschikt over raketwerpers en luchtafweergeschut dat Russische gevechtsvliegtuigen kan neerschieten, is het niet genoeg om de Russen in de lucht echt tegen te werken. Ook tijdens de recente tegenaanval van Oekraïne is gebleken hoe effectief Russische gevechtsvliegtuigen kunnen zijn. Die werden ingezet om Oekraïense militairen en voertuigen aan te vallen wanneer ze Russische posities probeerden over te nemen.

Gevechtsvliegtuigen

Het ontvangen van moderne gevechtsvliegtuigen uit westerse landen zou daar verandering in kunnen brengen. De oude Sovjetvliegtuigen die Oekraïne nu gebruikt, zijn niet opgewassen tegen de gevechtsvliegtuigen van de Russen. F-16’s moeten dat wel zijn.

Overigens wordt er nog gepraat en onderhandeld over het leveren van andere gevechtsvliegtuigen door andere westerse landen. Als daar ook groen licht voor komt, beschikt Oekraïne binnenkort over drie verschillende soorten gevechtsvliegtuigen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie