EU-richtlijn voor platformmedewerkers als voorproefje voor ZZP’ers  

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Een nieuwe richtlijn voor platformmedewerkers zal uiteindelijk ook invloed hebben op andere Nederlandse ZZP-medewerkers, zegt Minister Karien van Gennip (Werkgelegenheid, CDA) donderdag in de Kamer. Hoe, dat is nog onbekend.

De platforms, bedrijven zoals Uber en Deliveroo, moeten gaan bewijzen dat zij met zelfstandigen werken. Nu worden werknemers vaak als zelfstandige ingehuurd, terwijl daarvan lang niet altijd sprake is. Werknemers lopen daardoor bijvoorbeeld verzekeringen en loon mis. De Europese Commissie schat het aantal platformbedrijven in de EU op zo’n 500, daar werken in totaal 28 miljoen mensen.

Voorproefje voor ZZP’ers

Van Gennip ‘proeft volgende week de nieren’ bij haar EU-collega’s, en sprak vandaag met kamerleden over de maatregel. De nieuwe richtlijn gaat specifiek over platformbedrijven, maar draait uiteindelijk om de relatie tussen werkgevers en ‘schijnzelfstandigen’; een werkrelatie die eigenlijk alle kenmerken van loondienst bevat. De richtlijn werd in een technische briefing dan ook een ‘appetizer’ genoemd.

De richtlijn zal hoe dan ook merkbare effecten hebben in Nederland. Joost Korte, Directeur-Generaal Werkgelegenheid van de Europese Commissie, waarschuwt dat ‘de bezorgpizza’ wat duurder zou kunnen worden. Daar staat tegenover dat de nieuwe richtlijn zo’n 4 miljard euro extra aan belastinggeld zou kunnen opleveren. In Nederland zijn er, naar schatting van Korte, zo’n 120 platformbedrijven.

Flitsbezorging

Een nieuwe tak van platformbedrijven zijn flitsbezorgers, een fenomeen dat de laatste tijd onder vuur ligt. Na veel klachten over overlast van buurtbewoners heeft Amsterdam de aanbouw van nieuwe darkstores (kleine distributiecentra) voorlopig verboden. Rotterdam kondigde een week geleden aan ook tot deze maatregel over te gaan, en ook de gemeente Den Haag wil de overlast verminderen. Utrecht en Leiden ondernemen voorlopig geen actie, ondanks aanhoudend protest van omwonenden.

Nederland lijkt hierin een voorloper te zijn. Omdat de problematiek relatief nieuw is, zijn er geen andere Europese steden die al wetgeving op dit gebied hebben ingevoerd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie