EU-Ministers stemmen in met minimumloon

“Hoppa!”, tweet Agnes Jongerius (PvdA). Het is volgens haar een goede dag voor Europese werknemers. Want er zijn nu nog maar weinig hobbels op weg naar een Europees minimumloon. Vandaag in Luxemburg stemden ook de ministers van sociale zaken in met het voorstel voor toereikende minimumlonen.

2 min. leestijd
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground

De nieuwe wet bepaalt dat een minimumloon moet voldoen aan de fatsoensnorm. Daarmee bedoelen de Europarlementariërs een loon waarmee werknemers een menswaardig leven kunnen leiden. Dat is volgens Jongerius nu niet het geval voor bijvoorbeeld winkelbedienden, pakketbezorgers en distributiemedewerkers. “Ze hebben een zware 40-urige werkweek, maar ze zijn niet in staat om te betalen voor exploderende boodschappenrekeningen en energieprijzen.”

Dit betekent niet dat iedereen overal in de Europese Unie hetzelfde minimumloon krijgt. Ook bepaalt de Europese wet niet wat het minimumloon per land moet zijn. Het recht van sociale partners om te onderhandelen, toezicht te houden en lonen vast te stellen, blijft onaangetast.

Wel moet de wet werknemers en vakbonden meer zeggenschap geven tijdens gezamenlijke onderhandelingen. Wanneer de dekkingsgraad van collectieve onderhandelingen in een lidstaat lager is dan 80% moet er een nationaal actieplan komen om het aantal beschermde werknemers geleidelijk te verhogen, schrijft de wet voor. Verder worden EU-landen verplicht om, ook preventief, op te treden als werknemers of vakbondsvertegenwoordigers worden gediscrimineerd, onder druk gezet of bedreigd door een werkgever.

Agnes Jongerius reisde gisteren al met de auto naar Luxemburg. Voor de ministersvergadering sprak ze vanochtend snel nog een aantal van hen aan om ze te zeggen waarom ze voor het voorstel moesten stemmen.

Wat nu?

De werkgelegenheidscommissie van het Europees Parlement stemt op 12 juli over het voorlopige akkoord met de ministers en de richtlijn zal dan naar verwachting in september in de plenaire vergadering worden aangenomen.

Na goedkeuring krijgt Nederland twee jaar de tijd om de EU-wet inzake toereikende minimumlonen om te zetten in landelijke wetgeving..

Naast het minimumloon spraken de ministers van sociale zaken ook over platformwerkers. Zij voeren betaalde diensten uit zoals voor Uber, Deliveroo en ThuisBezorgd via digitale platforms. Nederland steunt een voorstel, aldus minister van sociale zaken en werkgelegenheid, Karien van Gennip (CDA), om hun werkomstandigheden te verbeteren. “Innovatie op platformen is goed, maar we zien ook verslechterende werkcondities voor werknemers.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie