EU-ministers Defensie bereiken deal over aanschaf artilleriemunitie

Het zat er al aan te komen, maar de deal is er. Twee miljard gaat de EU uitgeven aan munitie voor Oekraïne. De ministers van Defensie kwamen maandag bij elkaar om de onderhandelingen af te ronden.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

EU-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken hebben een akkoord bereikt over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne. Het gaat onder meer om 155mm-artilleriemunitie. Dat zijn granaten die op grote afstand worden afgeschoten.

Twee miljard

Vorige week werd bekend dat er één miljard euro uit een nieuw fonds buiten de begroting (de Europese Vredesfaciliteit) wordt gehaald om landen die direct munitie aan Oekraïne kunnen geven te vergoeden. Nog eens één miljard euro wordt gebruikt om gezamenlijk orders te plaatsen bij de defensie-industrie. Met de miljarden wil de EU één miljoen patronen aanschaffen. De Europese Commissie heeft beloofd de Europese industrie te helpen om de productie van munitie op te schroeven.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra moet de EU alles op alles zetten om Oekraïne te steunen. “Vandaag hebben we als EU een belangrijke en grote stap gezet om die steun ook structureel vol te kunnen houden.”

Oekraïne

Op dit moment vuurt Oekraïne meer artilleriegranaten af dan de EU kan produceren. Volgens Estland zou het gaan om zo’n 2.000 tot 6.000 granaten per dag. Ter vergelijking: Rusland schiet 20.000 tot 60.000 granaten per dag af.

Historisch moment

Het is de eerste keer dat de EU samenwerkt om wapens to kopen voor een land dat in oorlog is. Josep Borrell, EU-buitenlandchef, noemde het een historische beslissing.

Het geld komt uit een Europees fonds dat officieel buiten de Europese begroting valt. Het geeft beleidsmakers de mogelijkheid wapens in te kopen. Dat mag volgens de regels niet met geld uit de normale begroting. Het fonds is tot nu toe alleen gebruikt om landen te vergoeden die munitie aan Oekraïne gedoneerd hebben.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie