EU-leiders voorzichtig met uitspraken over muiterij van huurlingenleger Wagner

2 min. leestijd
(Wagnerbaas Yevgeny Progozhin | Bron foto: Twitter)

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra wil weinig kwijt over de muiterij van Wagnerbaas Yevgeny Progozhin. “We volgen het zeer nauwlettend”, zegt Hoekstra. “Maar met zo veel onzekerheid is speculatie vanuit het kabinet niet verstandig.”

Muiterij

Progozhin trok met zo’n 5000 Wagner-huurlingen zaterdag richting Moskou. Het huurlingenleger, dat voor Rusland in Oekraïne vecht, zou een tijd terug al beschoten en gesaboteerd zijn door het Russische leger. Toen een basis van Wagner opnieuw door het Russisch leger beschoten zou zijn geweest, wilde Progozhin wraak nemen.

Zijn troepen bezetten militaire gebouwen in de stad Rostov aan de Don. Daarna trok een colonne voertuigen richting Moskou, waar in allerijl militairen klaargezet werden om de Wagner-troepen tegen te houden. Wagner zou Moskou tot op 200 km afstand genaderd zijn voor er een deal gesloten werd tussen de Russische president Vladimir Poetin en Wagnerbaas Progozhin. Wagner-troepen zijn beschermd tegen vervolging en Progozhin is verbannen naar Wit-Rusland.

Europese reacties

Het kabinet houdt de situatie dus in de gaten. Nederlanders werden op zaterdag nog geadviseerd om contact op te nemen met de ambassade. Het was toen nog onduidelijk wat de uitkomst van de muiterij zou zijn. Ook nu is er nog veel onduidelijk, volgens Hoekstra. Hij is vooral bezorgd over de instabiliteit die de oorlog met zich meebrengt.

Ook de Europese Commissie houdt de situatie in Rusland nauwlettend in de gaten. EU-buitenlandchef Josep Borrell ziet het in ieder geval als ‘een interne Russische aangelegenheid’. Daarnaast houdt de Commissie contact met afzonderlijke lidstaten en internationale partners. EU-ministers bespreken de zaak vandaag in Luxemburg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie