EU erkent Russische paspoorten uit bezette gebieden niet meer

De lidstaten hebben een akkoord met het Europees Parlement over het niet langer erkennen van Russische paspoorten uit Oekraïne en Georgië.

2 min. leestijd
Concept image for the Russian attack on Ukraine.

Het is een strategie die Poetin al langer gebruikt om burgers in bezette gebieden ‘Rus te maken’: Russische paspoorten uitdelen. Eerder deed hij dat al toen hij de Krim en delen van buurland Georgië innam. Sinds kort worden ook Russische paspoorten uitgedeeld in de Oekraïense provincies die Poetin bezette: in Donetsk, Luhansk, Cherson en Zaporizhzhia. 

De Europese Unie zal reisdocumenten uit deze bezette gebieden echter niet langer erkennen. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) geeft duiding: “We moeten nu een sterk signaal geven aan Rusland: de bezette gebieden zijn géén Russisch grondgebied. Daar wonen dus geen Russen, maar Oekraïners en Georgiërs.” Nadat het Europees Parlement het voorstel vorige maand al goedkeurde met 540 stemmen voor en 6 stemmen tegen, gaan nu ook de EU-lidstaten akkoord. 

Toch moet het nog wel mogelijk blijven voor burgers om de conflictgebieden te ontvluchten, ook al hebben ze misschien enkel een ongeldig Russisch paspoort. Daarom kunnen Oekraïners uit bezette gebieden nog steeds de EU binnen als vluchteling. In het voorstel staat ook dat de Europese Commissie in de toekomst zelfstandig kan beslissen om van nieuwe bezette gebieden de paspoorten niet meer te erkennen. Eerst moeten ook de lidstaten en het Parlement hierover stemmen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie