Eerste bezoek premier Schoof aan Brussel: ‘EU is belangrijk, maar willen om tafel over migratie en landbouw’

2 min. leestijd

Premier Schoof kwam met twee boodschappen naar Brussel. Ten eerste benadrukte hij het belang van de Europese Unie. Een aantal lidstaten zijn immers belangrijke partners op het gebied van economische ontwikkeling en veiligheid, legt hij uit aan journalisten tijdens zijn eerste bezoek als premier aan Brussel. Maar er zijn ook een aantal dossiers waarover Schoof overleg wil. Migratie en in het bijzonder landbouw.

In Brussel wil hij knokken voor Nederland, zegt hij. “Ik kan geen 100 procent garantie geven op resultaat, maar wel 100 procent op inzet.” Hij is in zijn vorige functies zo vaak hier geweest dat de grote gebouwen van het Europees Parlement en de Europese Commissie hem al lang niet meer imponeren. Ook de EU in zijn geheel imponeert hem niet meer. “Nederland is een belangrijk land in de EU”, zegt hij. “Dat merk ik ook vandaag.” Schoof ging in gesprek met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Raadsvoorzitter Charles Michel en voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola.

Over wie Nederland naar voren schuift als nieuwe Eurocommissaris, de opvolger van Wopke Hoekstra, wil Schoof nog niks kwijt. “Het is een puzzel die gelegd moet worden”, verduidelijkt de premier. “En daar zullen wij op het juiste moment de juiste persoon met de juiste portefeuille insteken.” Wel heeft hij de hoop op een Nederlandse vicevoorzitter binnen de Commissie al opgegeven. “Dat is niet realistisch na het zware vicevoorzitterschap van Frans Timmermans”, zegt Schoof. Hoe dan ook wacht het kabinet eerst de stemming over Von der Leyen af op 18 juli. Daarna horen we meer. Wel laat Schoof alvast los dat meerdere mensen zich kandidaat hebben gesteld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie