Laten we beginnen met de energiediscussie. De ministers gaan zich de komende tijd buigen over een nieuwe markt en nieuwe afspraken, maar is dat wel nodig? Nederland vindt dat de markt goed heeft gewerkt. Ja de prijzen waren hoog, maar dat hoort bij marktwerking en daar zijn maatregelen tegen genomen, zo is de redenatie. En door alles te veranderen wordt misschien wel het kind met het badwater weggegooid.
Er ligt ondertussen een hele stapel ideeën (non-papers) op tafel. Zo heeft Nederland samen met Duitsland, Denemarken, Finland, Luxemburg, Estland en Letland een brief geschreven waarin wordt gepleit om niet al teveel te veranderen en bovendien de noodmaatregelen snel af te bouwen, zodat de markt weer volop kan werken.
Frankrijk en Duitsland
Frankrijk wil juist versneld van de fossiele brandstof af en weigert – om met de woorden van minister Le Maire te spreken – om een door gas gedicteerde prijs van elektriciteit te accepteren. Hij beloofde eerder dit jaar om al zijn politieke gewicht in de schaal te leggen om een omslag te bereiken. En Frankrijk wil dat snel doen, het moet binnen een half jaar geregeld zijn.
Dat is allemaal veel te snel, valt te horen in Berlijn, waar de Duitse regering de tijd wil nemen om te kijken welke maatregelen noodzakelijk zijn en welke niet. Bovendien zit er de adder van kernenergie in het Franse voorstel. Duitsland blijft bij het sluiten van de centrales en heeft gas nodig als overbruggingsbrandstof, omdat andere vormen van energie nog niet voldoende voorhanden zijn.
Griekenland, Spanje en Polen
Griekenland heeft dan weer een voorstel op tafel gelegd om verschillende energieprijzen te gaan hanteren. Een aparte markt voor schone brandstof en een andere prijs voor vervuilende fossiele brandstof.
Spanje wil dat de staat een veel grotere rol gaat spelen en wil een einde maken aan de vrije markt. Ierland denkt dat de oplossing zit in het verplicht afsluiten van lange termijn contracten, waardoor er meer zekerheid is over de prijs. Bovendien moet de komende tijd verplicht worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Ze worden min of meer gesteund door Portugal dat ook lange termijncontracten wil.
Dan heeft Polen ook nog een paar ideeën. Het land wil niet spreken over gas of kernenergie, maar stelt voor om alles technologieneutraal te maken, zodat landen niet gedwongen worden om te kiezen en dus de mogelijkheid open blijft om bijvoorbeeld in kernenergie te investeren.
Dit is één van de verhalen in Brussels Peil deze week. Wil je de nieuwsbrief van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) ook in je mailbox elke zondagochtend? Abonneer je dan gratis via deze link!