Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: De kleren van de keizer

In de nieuwsbrief Brussels Peil vol scherpe geo-politieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en veel Europees nieuws van deze week: een reconstructie over de waterstofbank die geen bank bleek te zijn. Waarom dacht iedereen dat er een echte bank zou komen? En verder: allemaal aan de btw!

3 min. leestijd

We bestellen meer dan ooit tevoren. Op dit moment passeren er per seconde 33 goederen de Europese douane. De waarde van al die handel die in of door de Europese Unie gaat: vier biljoen euro. (een vier met twaalf nullen). En daar speelt Nederland een belangrijke rol in. Een derde van alle import naar de EU verloopt namelijk via ons land.

Nu is de EU een douane-unie. Om een pakketje de Europese markt op te krijgen, moet het één keer door een douane van een EU-grensland passeren en vervolgens zijn er geen handelsbarrières meer. In de praktijk verloopt de samenwerking tussen de verschillende Europese douanes echter alles behalve soepel.

Zo worden er nog steeds 111 verschillende IT-systemen gebruikt. Dan zijn er nog eens 350 Europese wetten die betrekking hebben op douane. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de handelssanctie tegen Rusland of de nieuwe CO2-grensbelasting. Het resultaat voor bedrijven die al hun douane-papierwerk op orde moeten brengen: een kafkaiaanse hel.

Wat gaan we daar aan doen?

De Europese Commissie wil het douanesysteem grondig herzien. Zelf spreekt het van “het meest ambitieuze en alomvattende voorstel sinds de oprichting van de douane-unie in 1968”. Maar om het simpeler te maken moet er eerst wel iets bij. Een nieuwe EU-douane-autoriteit, die verantwoordelijk wordt voor een geharmoniseerd IT-systeem dat in de hele EU gebruikt gaat worden. Daardoor moet er minder papierwerk komen voor bedrijven; het wordt eenvoudiger en sneller. Bedrijven zouden onder het nieuwe systeem namelijk enkel nog gebruik moeten maken van dat nieuwe centrale systeem.

Dat levert een besparing op, de douane is minder tijd kwijt en volgens de berekeningen van de commissie levert het twee miljard euro per jaar op. Het plan is om in 2028 te starten met het nieuwe IT-systeem voor internetwinkels. Vanaf 2032 zouden alle importeurs hieronder vallen.

Een opvallend onderdeel van de herziening is dat de Commissie ook kleine pakketjes aan het douanesysteem wil toevoegen. Op dit moment zijn goederen met een waarde onder de 150 euro vooralsnog vrijgesteld van invoerrechten. Volgens de Commissie onderwaarderen veel bedrijven echter hun goederen om zo heffingen te vermijden. Ook dat levert geld op; de schatting is ongeveer één miljard euro per jaar. Nadeel is wel dat de prijs voor de consument omhoog gaat, want zo is de inschatting bedrijven zullen de kosten doorberekenen.

Iedereen tevreden?

In Nederland is staatssecretaris voor Douane Aukje de Vries (VVD) wel blij. “Voor Nederlandse bedrijven is het belangrijk dat douaneregels minder complex worden, dat de administratieve lasten lager worden en dat we de IT moderniseren.” Wel ziet de staatssecretaris nog ruimte voor verbeterpunten: “Grote én kleine bedrijven moeten gebruik kunnen maken van vereenvoudigingen, dit mag niet beperkt worden tot grote multinationals.”

Dit verhaal en meer lees je in de wekelijkse nieuwsbrief Brussels Peil die elke zondagochtend in de inbox van 25.000 abonnees valt. Ook elk weekend op de hoogte van de grote Europese ontwikkelingen? Abonneren is gratis en kan via deze link.