Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: De groene wedloop

De strijd om het groen is begonnen. Het Europese antwoord op de Amerikaanse pot met subsidiegeld (IRA, Inflation Reduction Act) is deze week gekomen. Hoewel in Brussel wordt gezegd dat de Amerikaanse subsidie een antwoord is op de Green Deal. Hoe dan ook het is een soort wedloop wie het voortouw neemt in de groene omwenteling, waarbij klimaatneutraliteit in 2050 het doel is. Geld speelt daarbij een grote rol, want bedrijven moeten verleid worden om op een andere – klimaatvriendelijkere – wijze te gaan produceren, maar er is meer dan alleen geld.

3 min. leestijd

Om te beginnen moeten er voldoende geschoolde mensen zijn die de groene techniek ook in de praktijk kunnen brengen. Neem de elektrische auto, dat vergt een ander soort monteur dan de klassieke sleutelaar. (Kijk hier naar een reportage over hoe scholen nu al nieuwe monteurs opleiden). Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Nu al is er en tekort aan vaklieden. Volgens cijfers van de Europese Commissie zegt dertig procent van de bedrijven die met techniek bezig zijn dat er een tekort aan geschoolde werknemers is.

Commissievoorzitter Von der Leyen wil vooral jongeren aan het werk krijgen, via speciale programma’s. De jeugdwerkloosheid ligt gemiddeld in de EU op veertien procent. Ook moeten er wat Von der Leyen betreft meer vrouwen en ouderen aan het werk.

“Wat een verspilling van talent en kansen.”

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen

Bovendien moeten mensen die legaal naar de Europese Unie komen volgens de voorzitter van de Europese Unie beter worden ingezet.

Gaat er nog meer gebeuren? Ja, wat betreft Von der Leyen komt er minder bureaucratie. Groene ideeën en groene ondernemers moeten makkelijker vergunningen krijgen voor het bouwen van windmolens, zonnepanelen, waterkrachtcentrales of waterstoffabrieken.

Metalen

De nieuwe groene bedrijven en producten hebben ook speciale grondstoffen nodig. Lithium en andere zeldzame aardmetalen, die nu veelal uit China komen of via China verhandeld worden. Europa wil minder afhankelijk worden van China dus komt er een speciaal plan om er voor te zorgen dat de zeldzame aardmetalen altijd beschikbaar zijn, zodat we niet meer afhankelijk zijn van andere landen, zoals met het aardgas en Rusland gebeurde.

Nederland vindt dat plan overigens te beperkt. Volgens minister Micky Adriaanse van Economische Zaken moet de discussie ook gaan over batterijen, chips (essentieel voor computers) en zogenoemde elektrolysers die nodig zijn bij de productie van waterstof.

Bovendien ziet het kabinet het niet zitten dat elk land in de EU verplicht wordt om een voorraad zeldzame aardmetalen aan te leggen. Minister Adriaanse wil liever dat bedrijven dat zelf regelen en pleit voor meer geografische spreiding. Oftewel: zeldzame grondstoffen zijn ook te koop in Latijns Amerika, daar kunnen afspraken mee worden gemaakt. De bedoeling is dat de Europese Commissie later in het voorjaar met een definitief plan voor de zeldzame metalen komt.

Dit is een van de verhalen uit onze nieuwsbrief Brussels Peil: voor je wekelijkse dosis scherpe analyses, hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws. Nog geen abonnee? Schrijf je nu in

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie