Deze week in Brussels Peil | De strijd om zetels speelt ook binnenskamers

Je kan de verkiezingen winnen, maar er is in Europa nóg een manier om de grootste groep in het Parlement te worden. Andere partijen overreden om zich bij jouw groep aan te sluiten. Dus zijn er heel wat hofmakerijen aan de gang.

3 min. leestijd

De Europese verkiezingen worden niet slechts gewonnen in het stemhokje. Na de stembusgang proberen de verschillende fracties namelijk zoveel mogelijk partijen in hun groep te krijgen, waardoor de verhoudingen achteraf nog kunnen verschuiven. Zo weten we dat de BBB de plek van het CDA gaat innemen bij de grote christendemocratische EVP-fractie. Ook NSC zou zich bij die groep willen aansluiten.

Maar waar iedereen met name naar uitkijkt, is wat de partij van de Italiaanse premier Meloni en die van de Hongaarse premier Orbán gaat doen. De EVP wil Meloni heel graag binnenhalen, omdat ze, zo is de verwachting, met veel zetels uit de stembusstrijd gaat komen.

Wie maakt wie het hof?

De conservatieve ECR-fractie, ooit opgericht door de voormalige Britse premier David Cameron (hij stapte uit de EVP) lijkt op dit moment aantrekkelijk voor een aantal partijen.

Om te beginnen wil de Hongaarse regeringspartij Fidesz nu zonder groep nadat ze uit de EVP-fractie zijn gestapt. Premier Orbàn zou zich dus graag bij de ECR aansluiten. Hij wil daarmee wachten tot na de verkiezingen van juni, omdat dan de verhoudingen ook duidelijk zijn. Hij brengt twaalf tot veertien zetels mee.

Verder heeft de Franse beweging Reconquête van de Franse oud-journalist Éric Zemmour, die als speerpunten anti-immigratie en anti-islam heeft, zich nu al aangesloten bij de ECR. Volgens peilingen zou zijn partij zes zetels kunnen veroveren bij de verkiezingen.

Het doel van de Fransen is om uiteindelijk een unie van rechtse partijen in het nieuwe Europese Parlement te krijgen. Hierin zouden ook de huidige eurosceptische beweging ID (met onder andere Vlaams Belang en Lega uit Italië) kunnen opgaan.

Kan dat zomaar?

Als de andere partijen van de fractie er mee instemmen, is het mogelijk. De SGP, die bij de ECR-fractie zit, wil eerst de verkiezingen afwachten en maakt dan de balans op. Ze vinden de ECR aantrekkelijk, omdat er relatief veel vrijheid is om het eigen geluid en standpunt uit te dragen.

Het grote voordeel van je aansluiten een grote fractie is daarbij dat partijen meer belangrijke posten (rapporteurschappen) kunnen krijgen. Voor de SGP is lidmaatschap van de ECR overigens wel een plan B, zoals ze het zelf noemen. Nog liever hebben ze een christelijke fractie (ECPM geheten). Daarvoor zijn 25 leden nodig (ze hebben er nu vijf).

Verschillen

De belangrijkste beer op de weg om toe te treden tot de ECR is het standpunt over Rusland van verschillende fracties. Zo is de Poolse PiS-partij op dit moment fel anti, terwijl dat bij de Hongaren van Fidesz – op z’n zachts gezegd – genuanceerder ligt.

En dan ligt straks ook de vraag op tafel wie de topdog van het gezelschap gaat worden. De strijd zal gaan tussen de Italianen van Meloni, de Hongaren van Fidesz en de Poolse PiS.

Als de verschillende partijen hun verschillen weten te overbruggen, kunnen ze een factor van belang worden in de Europese politiek. Samen zouden ze in het Europees Parlement dan ongeveer honderd zetels kunnen halen. Het nieuwe Parlement zal uit 720 leden bestaan.

Ook elke zondagochtend gratis de Europa-nieuwsbrief vol geopolitieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws gratis in je mail? Abonneer je hier.