Deal minimum belastingtarief multinationals strandt door Polen: Kaag teleurgesteld

2 min. leestijd

Polen blokkeert het akkoord over de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting voor multinationals. In Luxemburg tijdens een vergadering van Europese ministers van Financiën stemden 26 lidstaten in met het wetsvoorstel. Polen steunde het als enige land niet. De wet is niet aangenomen, want er is unanimiteit nodig. Andere landen en leiders reageren verbolgen op de weigering van Polen.

“Het Poolse ‘Nee’ is onacceptabel”, zegt Paul Tang (PvdA). “Juist op het moment dat solidariteit zo belangrijk is, zoekt Polen de confrontatie. In zijn eentje blokkeert het land een fundamentele stap naar een eerlijkere Europese Unie. Het toont het faillissement aan van unanimiteitsbesluitvorming over belastingen.”

Band verstoord

Tijdens de openbare sessie eerder op de dag deden verschillende ministers, onder wie minister van Financiën Sigrid Kaag, een dringend beroep op alle lidstaten om in te stemmen. “Dit is een voorbeeld van hoe de Europese Unie gezamenlijk een sterke boodschap kan afgeven door dit als eerste te implementeren. Het zou een teken zijn van onze interne band en geloofwaardigheid” Die interne band blijkt nu verstoord te worden door de weigering van Polen.

Bij RTL Z liet Kaag weten dat ze erg teleurgesteld is. “Er lag een mooie compromis-tekst, maar Polen wil er helaas nog niet aan.”

De wet gaat over multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer. Het doel was om tegemoet te komen aan een akkoord in OESO verband tussen bijna 140 landen dat wil dat grote multinationals nergens ter wereld minder dan 15 procent belasting mogen betalen.

Het voorstel van een minimumtarief van 15 procent werd in december ingediend en zou al op 1 januari 2023 van kracht kunnen worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie