De deal van Tang: minimumbelasting voor multinationals

2 min. leestijd

Een grote overwinning voor Paul Tang (PvdA) tijdens de laatste ronde van de OESO-onderhandelingen in Parijs. Daar zijn 140 landen het eens geworden over een minimumbelasting van 15% op de winst van multinationals. De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking. Een stap vooruit, vindt Tang, Europarlementariër en voorzitter van de Europese Belastingcommissie.

Hervorming fiscale systeem

“Dit is een unicum. Met een wereldwijde minimumbelasting van 15% moet geen enkel bedrijf de dans kunnen ontspringen. Iedereen moet eerlijk bijdragen aan onze samenleving, ongeacht waar een bedrijf zijn brievenbusfirma’s heeft verstopt. Er is een bodem gelegd in de race-naar-beneden.”

Met het akkoord hebben de landen beslist om de winsten van grote bedrijven, na aftrekposten en belastingvoordelen, voor minstens 15% te belasten. Hoewel drie EU-landen – Ierland, Hongarije en Estland – in eerste instantie twijfelden, schaarden ook zij zich achter het voorstel. 

Belastingcenten die ook Europa ten goede komen

Daarnaast willen de landen dat multinationals niet alleen belasting betalen aan het land waar ze zijn gevestigd, maar ook daar waar ze zaken doen. Tang stelt: “Zo kunnen meer landen, ook in Europa, meeprofiteren van de explosieve winsten van Big Tech”. Zo’n 50 miljard per jaar”.

Dat geld kan volgens Tang worden gebruikt voor de transitie naar een duurzame Europese economie. Nu dat alle EU-landen het akkoord onderschrijven, moet de Europese Commissie het voorstel omzetten in wetgeving. 

Vertraging

En dat hoeft niet lang te duren, de minimumbelasting kan volgens Tang snel worden ingevoerd. Maar, de herverdeling van belastingrechten, het belasten op de plek waar bedrijven handelen, kan wel nog wat vertraging oplopen. 

Die afspraken worden omgezet in een internationaal verdrag dat alle landen moeten goedkeuren. De verwachting is dat de Verenigde Staten, waar veel Republikeinen tegen het voorstel zijn, een stoorzender kan vormen.

Toch is Tang positief: “Het is President Biden gelukt om in korte tijd een tektonische verandering teweeg te brengen in het belasten van bedrijven. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat hem dit ook gaat lukken”.