Cultureel hart Europa bonkt in…Friesland

2 min. leestijd
Dutch flag of the province Friesland against a clear blue sky

Vergeet Parijs en Wenen: Leeuwarden is het baken van de culturele innovatie in Europa. Als het aankomt op samen leren over cultureel erfgoed, een kennisuitwisseling van steden, dan kan Leeuwarden niet ontbreken. Cultural Heritage in Action, het EU-programma dat hierop inzet, organiseert op 28 februari een webinar over de bepalende rol van lokaal cultureel erfgoed op onderwijs. Tijd voor de Friezen om het Engels wat op te krikken, want ze mogen samen met Edinburgh en Helsinki het woord voeren.

Culturele wortels

Is Leeuwarden, de stad die in 2018 nog werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa een vreemde eend in de bijt? Totaal niet. Hoewel je zou denken aan de Elfstedentocht, het Friese polsstokverspringen (fierljeppen) en nog meer schaatsen, heeft Leeuwarden veel meer te bieden.  

De benoeming had dan ook te maken met een uitgebreid plan dat de stad heeft ingediend om culturele innovatie in de regio te bevorderen. Niet alleen duurzaamheid maar ook onderwijs en milieu stonden daarin centraal. Winnaar en dan? Een som geld: de stad heeft de middelen gekregen om verschillende plannen, zoals Escher op Reis en 11Fountains te verwezenlijken.

Engagement voor erfgoed

Reden voor Leeuwarden om aan te schuiven bij de webinar van Cultural Heritage in Action. De organisatie wil daarmee aandacht vragen voor toonaangevende initiatieven op het vlak van cultureel erfgoed. Het eerste online evenement, uit de reeks webinars, zal ingaan op de verbanden tussen cultureel erfgoed, onderwijs, integratie en duurzame investeringen aan de hand van enkele voorbeelden uit Leeuwarden, Edinburgh en Helsinki.

Aanmelden voor de webinar kan nog via deze link.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie