Nederland moet flink zijn best gaan doen om de in 2020 afgesproken milieudoelen te behalen. Nederland scoort vooral slecht op het gebied van biodiversiteit en biologische landbouw. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie dat milieumaatregelen uit alle EU-landen inventariseert. Nederland zou volgens het rapport zo’n 4,1 miljard euro per jaar opzij moeten zetten voor milieumaatregelen. Daarboven op zou nog eens 0,4 procent van het bruto binnenlands product nodig zijn om milieudoelen breder dan alleen klimaatverandering aan te pakken.
Slechtste jongetje van de klas
75 procent van de beschermde diersoorten en habitats in Nederland verkeren nog steeds in slechte staat, stelt het rapport. Dat komt vooral door stikstofuitstoot in de landbouw en te weinig maatregelen om natuurgebieden te herstellen. Het rapport legt een deel van de schuld nadrukkelijk bij de inmiddels gevallen regering. Die schrapte in 2024 het Nationaal Programma Landelijk Gebied en verkleinde het budget voor milieumaatregelen in plattelandsgebieden met 80 procent. Daarnaast diende de regering ook geen actieplan in om de biodiversiteit te verbeteren.
Ook de afspraak om in 2030 een kwart van het land biologisch te verbouwen, lijkt moeilijk haalbaar. In 2023 was nog maar 4,4 procent van de Nederlandse landbouw biologisch. Behoorlijk laag in vergelijking met het Europees gemiddelde van 10 procent.
Nederland doet het niet alleen slecht. Op het gebied van circulaire economie gaat het bijvoorbeeld erg goed. Nederlandse bedrijven gebruiken in heel Europa het meest gerecyclede materialen. Zo’n 31 procent. In de rest van Europa is gemiddeld maar 11,8 procent van de gebruikte materialen gerecycled.
Wat mag het kosten?
Volgens het rapport van de Commissie is er dus meer dan 4 miljard euro per jaar nodig om de milieudoelstellingen te behalen. Daarvan zou 1,5 miljard moeten gaan naar het verbeteren van de circulaire economie, 2,3 miljard euro naar de preventie en bestrijding van verontreiniging en 1 miljard naar water. Verder schat de Commissie in dat zo’n 0,4 procent van Nederlandse bbp nodig is om bredere milieudoelstellingen te halen. Dat is lager dan het Europees gemiddelde van benodigde investeringen van 0,77 procent.