Commissie wil geen vertraging in Nederlandse stikstofaanpak

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland mag de stikstofaanpak niet vertragen. Dat blijkt uit een brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius aan minister Christianne van der Wal in handen van RTL Nieuws. De brief zou suggereren dat Nederland vaart moet blijven maken met het aanpakken van de stikstofcrisis van Brussel.

Volgens de Eurocommissaris is het essentieel dat de stikstofuitstoot in Nederland verminderd wordt. De Commissie zal blijven toezien op de maatregelen die Nederland neemt. Daarnaast zegt de Eurocommissaris dat het gebruik van staatssteun er niet toe mag leiden dat er op een andere plek meer ammoniakuitstoot gelegaliseerd wordt. Ammoniak is een gas dat bestaat uit stikstof en waterstof, de veehouderij is de belangrijkste bron van deze stof in het milieu.

Timing

RTL vindt de timing van de brief opvallend. Ook in Brussel is de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) opgevallen. De partij verzet zich tegen de stikstofmaatregelen in Nederlanden is tegen de gedwongen uitkoop van boeren. Volgens Europese regels is het vrijwillig uitkopen van boeren een vorm van staatssteun en lastiger dan bij gedwongen uitkoop.

Eerder deze maand wekte documenten in handen van Follow the Money en de NOS nog de indruk dat Diederik Samsom, de rechterhand van Eurocommissaris Timmermans, druk uitoefende op Nederland om boeren verplicht uit te kopen. Volgens Samsom en Timmermans is er alleen advies gegeven over wat binnen de Europese regels mogelijk is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie