Inmiddels heeft Veldkamp de steun weten te winnen van 16 EU-landen: Frankrijk, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Finland, Estland, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Portugal en Malta. Negen landen stemden tegen: Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Italië, Griekenland, Cyprus, Litouwen, Kroatië en Bulgarije. Letland onthield zich van stemming.
Blokkade
Het draait allemaal om artikel 2 van het associatieverdrag tussen de EU en Israël uit het jaar 2000. Daarin staat dat de relatie tussen de EU en Israël en de afspraken in het verdrag gebaseerd zijn op het respecteren van mensenrechten en democratische principes.
En daar bestaat nu dus twijfel over. Leeft Israël dit artikel wel na als het al 11 weken lang nauwelijks hulpgoederen de Gazastrook binnen laat? De blokkade is zo sterk dat de VN dinsdag nog sprak van een grote hongersnood.
Ook het Verenigd Koninkrijk legde de onderhandelingen over een handelsverdrag met Israël dinsdag stil vanwege de langdurige blokkade van de Gazastrook.
Wachten is niet nodig
Wanneer het onderzoek afgerond is, is nog niet duidelijk. Maar dat hoeft niets uit te maken, vindt Europarlementariër Thijs Reuten (GroenLinks-PvdA). Reuten roept al langer op tot maatregelen tegen Israël en wil dat de Commissie het associatieverdrag opschort zonder te wachten op de EU-landen. “Gezien de situatie heeft de Commissie de verplichting om per direct maatregelen te nemen”, stelt Reuten.
Verder wil Reuten sancties zoals reisbeperkingen, het bevriezen van tegoeden en een wapenembargo om druk uit te oefenen op de Israëlische regering. Het Europees Parlement debatteert vanmiddag over Gaza.