Ongeveer een kwart van alle toeristische overnachtingen in de EU wordt op dit moment verhuurd via online verhuurplatforms zoals Booking.com en Airbnb. Heel handig voor hen die goedkoop een overnachting zoeken of een extra kamer hebben om te verhuren, maar het zorgt ook voor de nodige overlast.
Steeds meer Europese steden trekken immers aan de alarmbel: ze kunnen de grote stromen toeristen niet meer aan. Omdat het vaak winstgevender is om een woning via online platforms aan toeristen te verhuren dan aan reguliere huurders, maakt het de woningnood in grote steden ook enkel groter.
Meer balans
Desondanks is het voor lokale beleidsmakers vaak erg lastig om op te treden tegen de wildgroei van verhuurplatforms. Omdat het allemaal online gebeurt, hebben de gemeentes vaak een gebrekkig beeld: welke appartementen worden verhuurd en hoe vaak? Daarom kwam de Europese Commissie eind vorig jaar met een voorstel om online verhuurplatforms te verplichten meer data met lokale autoriteiten te delen. Momenteel is het afwachten totdat het Europees Parlement het met de lidstaten hierover tot een akkoord weet te schoppen.
Het Europees Comité van de Regio’s, een adviesorgaan waarin bestuurders uit de provincies en gemeentes zitting hebben, laat in elk geval weten dat de nieuwe Europese regels broodnodig zijn. Vrije toegang tot verhuurdata, meer transparantie en middelen om in te grijpen voor alle regionale beleidsmakers, of ze nu van grote steden of plattelandsgebieden komen; dat is wat het Comité vraagt van Brussel.
“Deze Europese regels kunnen voor een meer gebalanceerd toeristisch ecosysteem zorgen”, vertelt Roberto Ciambetti, die namens het onder toeristen kreunende Venetië in het Comité zetelt. “Zo kunnen we reizigers aanmoedigen om ook eens te kiezen voor kleinere dorpen en plattelandsgebieden, wat de druk op grote steden verlaagt.”
Te strenge regels
Europarlementariër Kim Van Sparrentak (GroenLinks), die namens het Europees Parlement over het dossier onderhandelt, ging vorige week in gesprek met het Comité. Daar legde ze uit dat het Parlement zich ervoor inzet om te zorgen dat lokale bestuurders “weer grip kunnen krijgen op hun eigen steden”. Ook wil ze online verhuurplatforms bewuster maken van hun impact om de lokale huurmarkt.
Eerder vertelde Van Sparrentak al dat ze tevreden is met het voorstel van de Commissie, maar nog wel ruimte voor verbetering ziet: “Steden moeten voorwaarden kunnen opleggen vóórdat een woning geadverteerd kan worden op online verhuurplatforms. De sancties die opgelegd worden bij niet-naleving van de regels moeten ook hoger.’’
De Europese directeur van Airbnb, die mocht deelnemen aan hetzelfde debat, liet weten dat Airbnb graag wil meewerken aan de nieuwe regels over het delen van data. Wel waarschuwde hij dat te strenge regels ervoor kunnen zorgen dat Airbnb voor particuliere verhuurders niet meer interessant is.