Trump of Harris? Een wereld van verschil, of het nu gaat om democratie en de rechtsstaat, de NAVO of Oekraïne. De Amerikanen mogen kiezen, maar het is een keuze met zwaarwegende gevolgen voor de rest van de wereld. Ook voor Europa. Dat geldt ook op economisch terrein. Trump wil de Amerikaanse industrie beschermen met flinke invoerheffingen. Hij stelt dat die heffingen de Amerikaanse consument niet in de portemonnee zullen treffen, maar dat is onzin. Hoe dan ook gaan de kosten omhoog.
Gevolgen voor wereldhandel
Belangrijker nog zijn de gevolgen voor de wereldhandel. Die is al onderhevig aan geopolitieke spanningen. Daardoor staan het multilaterale handelssysteem en de WTO al jaren onder druk. Wat zouden de economische plannen van Trump voor de wereld kunnen betekenen? Het IMF heeft in de nieuwste World Economic Outlook een scenario doorgerekend dat – zonder namen te noemen – wel op diens lijf geschreven lijkt. Het scenario is als volgt opgebouwd:
- De VS en vervolgens ook de EU en China verhogen de invoertarieven met tien procent (de VS op alle invoer; de EU en China alleen op de invoer uit de twee andere blokken);
- Door deze handelsbelemmeringen neemt de onzekerheid toe, met negatieve gevolgen voor investeringen;
- De VS verlagen de winstbelasting (door verlenging van de Tax Cuts and Jobs Act van 2017);
- Minder (arbeids)migratie naar de VS en de EU;
- Een wat hogere rente in de wereld.
Effecten economische groei VS en EU
De grafiek toont de effecten van deze maatregelen op de economische groei in de VS en in de EU. De blauwe lijn toont het negatieve effect van de invoertarieven. Dat directe effect wordt nog versterkt door de resulterende onzekerheid over het handelsbeleid (de rode lijn). Verlaging van de winstbelasting compenseert een deel van de schade in de VS (maar heeft nauwelijks effect in de EU). En minder arbeidsmigratie en een hogere rente werken zowel in de VS als in de EU negatief uit.
De Rabobank benadert de tweesprong waarop de VS en de wereld staan wat minder omzichtig. Door de aangekondigde handelstarieven kan Trump de Nederlandse economie zo’n 10 miljard euro gaan kosten. Met Harris zijn Nederland en Europa veel beter af. Wat kan de EU doen? Een handelsoorlog aangaan is niet slim.
Het betere antwoord laat het IMF in een ander scenario zien. Dat is geënt op het rapport Draghi: verhoog de publieke investeringen. Daarmee kan de mogelijke economische schade van een nieuwe regering Trump meer dan worden goedgemaakt. Maar voor andere aspecten van ‘Trump in de herkansing’ bestaat er helaas niet zo’n eenvoudig recept.
Van het inflatiespook tot het coronaherstelfonds, elke woensdag ontvang je een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de nieuwsbrief de Week van de euro. Abonneer je hier.