Buurlanden houden adem in bij demonstraties tegen corona

2 min. leestijd
Victory over coronavirus concept. Cropped close up photo of male holding facial medical surgical blue mask in clenched fist arm isolated over white background at sunset with copy space.

Terwijl de straten in Den Haag en Rotterdam nog nagloeien door de rellen van vrijdag-, en gisterennacht, maken andere landen de borst nat voor wat coronademonstraties vandaag zullen brengen. Op verschillende plaatsen in Europa vinden er demonstraties en rellen plaats tegen de onlangs aangescherpte coronamaatregelen. Gevreesd wordt dat dit, zoals in Nederland, zal uitmonden in vernielingen en geweld.

Brussel

In Brussel zijn 35.000 demonstranten onderweg naar de Europese instellingen. Hoewel de organisatoren hebben opgeroepen geen geweld te gebruiken, komen nu de eerste berichten naar buiten waaruit blijkt dat het ook in Brussel escaleert.

Verschillende verslaggevers melden dat betogers afwijken van de vooraf afgesproken route. De politie-eenheden, in gevechtstenue, hebben ondertussen de waterkanonnen gereedgemaakt. De demonstratie is hier live te volgen via de VRT.

Praag

In de hoofdstad van Tsjechië zijn ook duizenden betogers samengekomen tegen de regeringsmaatregelen om corona te bestrijden. Woensdag jongstleden werd hier ook al tegen gedemonstreerd, op dezelfde dag dat de Tsjechen het begin van de Fluwelen Revolutie memoreerden. Op die dag in 1989 vond er een belangrijke politieke omwenteling plaats in Tsjechië die de omverwerping van het communistisch regime inluidde.

Van Wenen tot Rome

Daarnaast zijn er ook massaprotesten in Amsterdam, Wenen en Rome. De demonstranten uiten vooral hun onvrede over het gebruik van de QR-codes. Het bewijs van vaccinatie, waarmee mensen horeca en culturele instellingen binnen mogen. In Oostenrijk zouden de demonstraties vooral zijn gestimuleerd door extreemrechtse politieke partijen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie