Bulgarije maakt zich geen zorgen over Nederlands Schengenveto

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het nieuws kwam hard aan: op 8 december kreeg Bulgarije te horen dat het nog niet mocht toetreden tot de Schengenzone. De Europese Commissie, het Europese Parlement en bijna alle lidstaten hadden daar geen problemen mee, maar een Nederlands en Oostenrijks veto gooide roet in het eten.

Nederland stelde dat Bulgarije niet alle anticorruptie- en rechtsstaathervormingen had doorgevoerd. Oostenrijk vond dat Bulgarije de Europese grens maar gebrekkig beschermde. De asielcrisis waarmee Oostenrijk nu al worstelt, zou enkel erger worden na de toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone.

Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Eric van der Burg had weinig medelijden met de Bulgaren: “De voorwaarden om toe te treden zijn in 2011 duidelijk gesteld. Bulgarije voldoet daar op dit moment gewoon nog niet aan. Je moet heel duidelijk zijn voor iedereen die wil toetreden: de voorwaarden gelden voor alle landen.”

Troostprijs

Volgens Euractiv zou Bulgarije vorige week op de Europese top wel een troostprijs gekregen hebben. De Europese leiders zouden aan de Bulgaarse president Rumen Radev hebben beloofd dat Bulgarije ten laatste in oktober 2023 mag toetreden tot de Schengenzone. Maar als het van Radev afhangt, wil hij de kwestie liefst nog voor die deadline afhandelen. 

Bulgarije zou nog wel enkele rechtsstaathervormingen, die het op papier al rond heeft, officieel door het parlement moeten laten goedkeuren. De Bulgaarse minister van Justitie heeft op een Bulgaarse televisiezender gezegd dat het land zich dan ook geen zorgen meer moet maken over het Nederlandse veto.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie