Brusselse miljardenboete Google terecht

1 min. leestijd

Google moet de miljardenboete van de Europese Commissie gewoon betalen. Dat heeft de Europese rechtbank vanmiddag bepaald. Google en Alphabet kregen in 2017 een boete van meer dan 2,42 miljard euro wegens machtsmisbruik. De zaak gaat over de prijsvergelijkingsdienst van Google, Google Shopping, die volgens de rechter werd voorgetrokken boven andere prijsvergelijkers.

In de marges

Stel: je wilt een nieuwe elektrische fiets en begint online te zoeken. Dan plaatste Google naast de andere links ook haar eigen prijsvergelijker in de zogeheten ‘etalage’, een soort reclameblok. Daarbij kwam Google Shopping vaak hoger te staan dan andere prijsvergelijkers. Dat kan volgens de Commissie niet door de beugel. In zijn verweer houdt Google vol dat de zoekresultaten worden aangestuurd om de bezoekers zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Aanslepende kwestie

Hoewel de zaak al meer dan tien jaar speelt, kunnen beide partijen nog in beroep gaan bij het Europese Hof van Justitie. Er staat namelijk meer op het spel dan geld alleen: naast de enorme boete moest Google veranderingen doorvoeren waardoor andere prijsvergelijkers weer de kans krijgen om in de ‘etalage’ terecht te komen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie