Brusselse koffie op vrijdag 23 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Deur naar Europa verder dicht voor Russen?

08:15 uur. Helsinki, Finland. Finland wil net als Estland, Letland, Litouwen en Polen de deur voor Russische staatsburgers dichtgooien. Dat laat de Duitse krant Die Zeit weten. De Finse premier Sanna Marin kondigde de nieuwe beperkingen gisteren aan, kort nadat de Russische president Putin liet weten een gedeeltelijke militaire mobilisatie te starten: kortom, toen hij aankondigde een grote hoeveelheid nieuwe soldaten naar Oekraïne te sturen.

“De wil van de Finse regering is duidelijk: wij zijn ervan overtuigd dat het Russische toerisme gestopt moet worden,” zei Marin. Door de nieuwe inreisbeperkingen zouden Russische staatsburgers dus niet meer naar Finland mogen reizen. Ook mogen zij niet meer via Finland gaan voor een doorreis.

Italianen bijna naar stembus

08:40 uur. Italië. Voor de liefhebbers: aankomende zondag mag men in Italië weer naar de stembus. POLITICO laat alvast weten waar je op moet letten. De verkiezingen worden gehouden naar aanleiding van het recente aftreden van Mario Draghi. Draghi vertrok als regeringsleider toen een belangrijke coalitiepartij niet mee wilde doen aan een vertrouwensstemming.

Net als in andere landen in Europa, gaat de aandacht uit naar rechts. De partij ‘Broeders van Italië’ onder leiding van Giorgia Meloni is volgens POLITICO goed op weg om een meerderheid van de zetels in het Italiaanse parlement te veroveren. Zondag zal duidelijk worden in hoeverre de Italiaanse kiezer Meloni mogelijk aan de macht helpt.

Nederland organiseert top over kunstmatige intelligentie

08:20 uur. Den Haag Nederland / New York, Verenigde Staten. Op 15 en 16 februari 2023 in Den haag zal Nederland gastheer zijn voor een top over de verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie in het militaire domein. Dat maakte minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken gisteren bekend, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Ook EURACTIV pikte de aankondiging van onze minister op.

Het doel van de top is het opstellen van een agenda die moet leiden tot internationale afspraken over het verantwoorde gebruik van kunstmatige intelligentie in het militaire domein. En dat is belangrijk, want het gebruik van kunstmatige intelligentie brengt allerlei risico’s en dilemma’s met zich mee, erkent ook de Nederlandse regering. “Deze nieuwe technologie zal een van de grootste uitdagingen worden waarmee we op het gebied van internationale veiligheid en wapenbeheersing te maken zullen krijgen,” zei Hoekstra gisteren in New York.

Sanctielijst tegen Rusland niet altijd heilig

08:00 uur. Amsterdam, Nederland. Onlangs weigerde advocatenkantoor Houthoff in Amsterdam de Russische bank SberBank binnen te laten bij een aandeelhoudersvergadering. En dat mag volgens de Nederlandse rechter niet zomaar, meldt NRC. SberBank staat op de internationale sanctielijst tegen Rusland, maar is een van de belangrijkste aandeelhouders van een Kroatisch voedingsmiddelenonderneming, die onder meer vanwege belastingvoordelen in Nederland gevestigd is. 

Om die reden heeft de rechter bepaald dat SberBank, gezien het belangrijke aandeelhouderschap bij de de Kroatische onderneming, niet geweigerd mag worden bij belangrijke vergaderingen daarvan. Toen SberBank naar de rechter stapte, oordeelde die dus dus dat er niet zomaar gebroken mag worden met gesanctioneerde Russische partijen.

Energiesector: eerst compensatie, dan prijsplafond

07:45 uur. Den Haag, Nederland. Terwijl het kabinet nog altijd werkt aan het verder uitstippelen van de plannen voor het prijsplafond op energie, laten ook de energiebedrijven van zich horen. Trouw meldt dat zij willen dat mogelijk misgelopen geld nu alvast wordt voorgeschoten, voordat het prijsplafond in werking treedt. Dat laat lobbyorganisatie Energie-Nederland namens meerdere energiebedrijven weten.

Het kabinet kondigde het plan voor een prijsplafond voor energie afgelopen dinsdag, op Prinsjesdag, formeel aan. Maar de details ervan, zoals de definitieve maximumprijs voor een kubieke meter gas of een kilowattuur elektriciteit, moeten nog worden uitgewerkt. Ook daar willen de energiebedrijven dat het kabinet flink tempo gaat maken, zodat zij het prijsplafond op tijd kunnen doorvoeren. Want dat is nog een hele klus, laten de bedrijven weten.

Schijnreferenda Oekraïne

07:15 uur. Oekraïne. Vandaag begint Rusland zijn plan om vijftien procent van het Oekraïens grondgebied te annexeren, meldt EURACTIV. Annexeren houdt in dit geval in dat een gebied van Oekraïne mogelijk zal worden aangesloten bij Rusland. Met dat doel organiseert Rusland vandaag referenda in de vier Oekraïense regio’s Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia. De regio’s zijn op dit moment bezet door Rusland.

Het Westen en Oekraïne zelf keuren de referenda ten strengste af en noemen het een “schijnvertoning.” Verder zegt het Westen dat het organiseren van de referenda een grove schending van het internationaal recht is, die de oorlog aanzienlijk doet escaleren. Maar dat lijkt de Russische president Poetin niet te deren: hij is van plan de regio’s formeel te annexeren zodra de resultaten van de referenda binnen zijn. Tot en met dinsdag kan men in de vier Oekraïense regio’s een stem uitbrengen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie