Brusselse koffie op maandag 17 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Britse premier hangt aan zijden draadje

08:50 uur – London, Verenigd Koninkrijk. Opnieuw politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk. De Britse krant The Guardian schrijft dat de huidige premier Liz Truss vecht voor haar (politieke) overleving en dat zelfs sommige van haar bondgenoten zeggen dat het nog maar enkele dagen kan duren voordat Truss het bijltje erbij neer moet leggen. Plannen voor de economie van de premier en haar kabinet zouden niet in de smaak vallen. 

Er bestaat onenigheid over nieuwe regels voor vennootschapsbelasting: in een mini-begroting stelde de vorige Britse minister van Financiën onlangs een belastingverlaging voor grootverdieners en bedrijven voor. Veel burgers waren daar woedend over. Inmiddels is die minister van Financiën opgestapt en heeft Truss al een nieuwe aangewezen voor in haar kabinet. Daarmee is er voorlopig een stokje voor de belastingverlaging gestoken. Volgens critici probeerde Truss met de nieuwe benoeming haar eigen hachje te redden, maar is het kwaad inmiddels al geschied.

Scholz niet vies van EU-uitbreiding

08:15 uur – Berlijn, Duitsland. De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz zei zaterdag in Berlijn: hoe meer EU-lidstaten, hoe beter. Dat meldt Euronews over zijn toespraak op het congres van de Partij van Europese Socialisten in Berlijn. “Een verenigde EU van 27, 30, 36 staten met meer dan 500 miljoen vrije en gelijke burgers kan haar gewicht in deze wereld nog sterker doen gelden,” zei Scholz op dat congres. Scholz was ook voorstander van meer militaire autonomie voor het blok en een betere coördinatie van de militaire inspanningen tussen de lidstaten.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (Klimaat) gaf ook een toespraak op het congres. Hij beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin ervan te proberen de democratie om zeep te helpen. “Poetins agenda gaat niet alleen over Oekraïne. De agenda van Poetin gaat ook over het verslaan van de democratie, over het verspreiden van autocratie”, zei Timmermans.

Meer handen nodig voor energietransitie

07:55 uur – Amsterdam, Nederland. Nederland heeft meer arbeiders nodig om de klimaatdoelstellingen te halen en de energietransitie in goede banen te leiden. Dat meldt EURACTIV aan de hand van een artikel op NL Times. Volgens het UWV zijn er ruim 48.000 openstaande vacatures voor onder meer ontwerpers, architecten, IT-systeemanalisten, elektriciens, en installateurs van zonnepanelen en laadstations voor elektrische auto’s.

Volgens de cijfers is Nederland niet goed op weg om de klimaatdoelstellingen te halen. Het aandeel hernieuwbare energie in het energieverbruik van Nederland is in 2021 met 2% gedaald. Dat meldde het CBS afgelopen zomer al. Een afname van dat aandeel betekent dat Den Haag niet langer op koers ligt om zijn groene EU-doelstellingen te halen.

Bonnetjes bewaren verleden tijd?

07:40 uur – Brussel, België. De top van het Europees Parlement stemt naar verwachting vandaag over een nieuwe regel waarbij de leden van het Europees Parlement niet langer bonnetjes hoeven te bewaren om hun onkosten te rechtvaardigen. Dat meldt POLITICO. Op papier moeten Europarlementariërs hun bonnetjes nu bewaren, maar een Duits Europarlementariër vertelde POLITICO dat bonnetjes en dus uitgaven nagenoeg nooit worden gecontroleerd.

Waarom de mogelijk nieuwe regel zo opvallend is, is omdat het hier gaat om publiek geld; belastinggeld van de gewone Europeaan die indirect meebetaalt aan de onkosten van het Europees Parlement. Overigens moeten Europarlementariërs, van de  € 4.778 per maand die ze krijgen, ongebruikt geld ook weer terug in het potje stoppen. Maar omdat het Parlement volgens de Duitse afgevaardigde weigert om de cijfers openbaar te maken, lijkt het onwaarschijnlijk dat dat ook gebeurt.

Franse demonstranten hebben genoeg van inflatie

07:15 uur – Parijs, Frankrijk. In de hoofdstad van Frankrijk is gisteren de vlam in de pan geslagen. Duizenden demonstranten gingen in Parijs de straat op om te demonstreren tegen de almaar stijgende inflatie. Volgens de NOS ging het om “duizenden” demonstranten; de organisatoren zelf hadden het over 140.000 en de Franse politie over slechts 30.000. Hoe dan ook stroomden de straten van Parijs gisteren vol, werden er vuilnisbakken in brand gestoken en vernielingen aangericht. 

De leider van de uiterst linkse partij La France Insoumise (‘Het Opstandige Frankrijk’), Jean-Luc Mélanchon, richtte in een toespraak zijn pijlen op de Franse president Macron. Macron heeft volgens hem het leiderschap van Frankrijk in gevaar gebracht. Los van de demonstraties gisteren vinden er in Frankrijk al langer stakingen plaats, vooral in de brandstofsector. Veel tankstations hebben daardoor te maken met benzine- en dieseltekorten. De brandstofsector eist hogere lonen, eveneens om met oog op de inflatie beter rond te kunnen komen.