(Foto: Pé Verhoeven)
Vergeet Duitsland NAVO-belofte?
08:40 uur – Berlijn, Duitsland. In het huidige ontwerp voor de Duitse begroting voor 2023 gaat er te weinig geld naar de Duitse krijgsmacht. “Je houdt je niet aan je eigen belofte,” zei de leider van de conservatieve partij CDU Friedrich Merz gisteren tegen bondskanselier Olaf Scholz in het Duitse parlement. Dat meldt EURACTIV. Alle NAVO-lidstaten moeten minimaal 2% van hun bruto binnenlands product investeren in de nationale krijgsmacht.
Net na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beloofde Scholz een bedrag van 100 miljard euro vrij te maken voor defensie, bovenop de 2% die de NAVO-lidstaten volgens de norm in ieder geval al moet investeren. Minister van Defensie Christine Lambrecht liet gisteren weten dat er nu 50,1 miljard euro in defensie zal worden geïnvesteerd. Alhoewel dat volgens Lambrecht 2,8 miljard euro meer zou zijn dan voorzien, wijzen verschillende Duitse parlementsleden erop dat dat nog steeds minder is dan voorgaande jaren.
Baltische staten strenger tegen Russische toeristen
08:20 uur – Kaunas, Litouwen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie Baltische lidstaten Estland, Letland en Litouwen zijn overeengekomen de toegang van Russische burgers uit Rusland en Wit-Rusland te beperken. Dat meldt Euronews na afloop van de bijeenkomst waar, naast die van de drie Baltische landen, ook de ministers van Buitenlandse Zaken van enkele Noordse landen zoals Denemarken aanschoven.
Estland, Letland en Litouwen sturen alle Russische burgers met een visum die de open grenszone van Schengen willen binnenkomen terug. Wel worden er uitzonderingen gemaakt voor Russische burgers die de grens om humanitaire of familiale redenen willen oversteken, en voor vrachtwagenchauffeurs en diplomaten.
Asieldeal niet pluis
07:50 uur – Den Haag, Nederland. De afspraken die de coalitiepartijen hebben gemaakt over het Nederlandse asielbeleid is in strijd met Europese wetgeving. Dat schrijft het AD naar aanleiding van een conclusie van de Commissie Meijers. Dat is een onafhankelijke groep van deskundigen op het gebied van onder meer straf-, asiel- en migratiebeleid. De Commissie Meijers zet zich ervoor in om politici, juristen en ambtenaren te overtuigen van het belang van de rechtsstaat in de Europese wetgeving en bepleit daarbij de mensenrechten te respecteren.
Onder de nieuwe afspraken van de coalitiepartijen moeten vluchtelingen mogelijk 2,5 jaar wachten totdat zij herenigd kunnen worden met hun achtergebleven familieleden. En dat mag volgens de de richtlijn voor Gezinshereniging en het EU-Grondrechtenhandvest niet, zeggen de experts. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de asielcrisis.
Lekke banden voor het klimaat
07:35 uur. Klimaatdemonstranten van de actiegroep Tyre Extinguishers (Bandenblussers) hebben in de nacht van 6 op 7 september de autobanden van ruim zeshonderd SUV’s wereldwijd laten leeglopen. Dat meldt de Britse krant The Guardian. SUV’s zijn grote, krachtige en luxe terreinwagens met zowel een hoog laadvermogen als ruime capaciteit om personen te vervoeren.
De actiegroep veroordeelt het gebruik van de voertuigen en noemt ze verantwoordelijk voor “onnodige ‘luxe-uitstoot’ waar de rijken mee pronken, wat een ramp voor het klimaat is, luchtvervuiling veroorzaakt en onze wegen gevaarlijker maakt.” De actievoerders, die wereldwijd opereerden, hebben ook in Nederland autobanden laten leeglopen.
Von der Leyen presenteert nieuwe plannen om energieprijzen te bedwingen
07:15 uur – Brussel, België. Morgen komen de Europese ministers voor Energie bijeen in Brussel tijdens de informele Energieraad. Informeel of niet, het thema van de bijeenkomst is niet onbelangrijk: hoe gaat de Europese Unie reageren op de almaar stijgende energieprijzen? En daarnaast, hoe is het gesteld met de voorbereidingen voor de komende winter?
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kwam gisteren alvast met “vijf directe maatregelen” om de energieprijzen te bedwingen. Zo moet er nog meer ingezet worden op energiebesparing, maar worden bijvoorbeeld ook de winsten van energie- en fossiele brandstofbedrijven, die met lage kosten kunnen produceren, onderworpen aan een prijsplafond. De Commissie zal de vijf maatregelen vrijdag ook al met de lidstaten bespreken tijdens de informele Energieraad.