Het laatste wat Europa nodig heeft is een nieuwe oorlog; ook geen handelsoorlog. De harde toon tegen China is nergens voor nodig. Aan het woord is de Spaanse premier Sanchez. Hij was deze week op bezoek in China en deed enkele opmerkelijke uitspraken. Opmerkelijk, omdat Spanje tot nu toe het beleid van de Europese Commissie steunde om hard op te treden tegen Chinese elektrische auto’s die met staatssteun goedkoop naar Europa worden verscheept.
Maar opeens liet hij weten: “Ik moet eerlijk en openhartig zijn. Ik denk dat we het moeten heroverwegen, niet alleen de lidstaten, maar ook de Commissie.” Wat zit er achter? Spaans eigenbelang. Spanje exporteert steeds meer varkensvlees (vooral oren en neuzen) naar China. En China dreigt met strafheffingen op de export van varkensvlees, waardoor het zeer onaantrekkelijk wordt om te exporteren. Die strafheffingen kunnen niet zomaar worden opgelegd. China moet met bewijs komen waaruit blijkt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Het onderzoek naar de oneerlijke Europese steun is ondertussen begonnen.
Helmond
Deze zomer hebben een groot aantal Europese exporteurs van varkensvlees een vragenlijst gekregen van de Chinezen. Of ze die maar even in het Chinees wilde invullen. Op basis van de ingevulde gegevens wordt dan verder onderzoek gedaan in Duitsland, Denemarken, Nederland, Frankrijk en Spanje. Een van de bedrijven die zich moet verantwoorden is Van Rooi Meat uit Helmond.
Maar er is meer. Spanje wil heel graag dat de Chinese elektrische auto’s voortaan in Spanje worden gemaakt. De eerste verkennende gesprekken hebben al plaats gevonden. Een win-win situatie, geen heffingen op de import; immers, ze worden in Europa geproduceerd. Bovendien levert het werkgelegenheid in Spanje op. En verder wil Spanje fabrieken bouwen waar groene waterstof wordt gemaakt. China wil daar wel in investeren. En ook de productie van waterstof, waarvan de verwachting is dat de vraag de komende jaren zal toenemen, levert banen op.
Wat zijn de gevolgen?
Dat zal eind oktober blijken als opnieuw wordt gesproken over de Europese sancties tegen China. De vraag is of de sancties overeind blijven, want ook Duitsland verzet zich net als Hongarije, Finland en Zweden. En dan is de vraag wat Italië gaat doen, want China probeert de regering van premier Giorgia Meloni te paaien door ook in dat land fabrieken te bouwen die elektrische auto’s gaan produceren. Misschien dat komende week al meer duidelijk wordt als Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) in Brussel met minister de Chinese minister Wang over de heffingen praat.