Brandbrief aan de EU: Quantumcomputers bedreigen digitale veiligheid

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Staan straks alle berichten en informatie in online opslagruimtes open en bloot op straat? Volgens Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) mogelijk wel. Hij heeft een brandbrief gestuurd naar de Europese Commissie over de razendsnelle ontwikkelingen van quantumcomputers. 

Quantumcomputers zijn speciale computers met een gigantische rekenkracht. Ze bestaan nog niet zo lang, maar ontwikkelen wel snel. Theoretisch kunnen straks quantumcomputers de huidige encryptie van berichten die online zijn opgeslagen in de Cloud breken, waardoor ze openbaar komen te staan. Veel gevoelige informatie kan dan openbaar worden, zeker nu de wereld steeds digitaler wordt.

Om dit te voorkomen moet een grootschalige transitie naar betere encryptie plaatsvinden, zodat gevoelige informatie goed beschermd blijft. Groothuis wil dat de Commissie daar nu al werk van maakt, om straks niet verrast te worden.

De brandbrief is ondertekend door meerdere Europarlementariërs, waaronder: Malik Azmani (VVD), Kim van Sparrentak (GroenLinks), Caroline Nagtegaal (VVD).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie