Bijna half miljard boete voor medicijnenproducent Teva: misleiding en marktverstoring

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie heeft medicijnproducent Teva een boete van €462,6 miljoen opgelegd voor het schaden van het mededingingsrecht, wat eerlijke concurrentie mogelijk moet maken. Het farmaceutische bedrijf heeft volgens de Commissie misbruik gemaakt van zijn dominante positie in de markt van het Multiple Sclerose (MS)-medicijn Copaxone. Ook in Nederland heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan misleiding en het hinderen van concurrentie, van begin 2015 tot eind 2018.

De Europese Commissie ontdekte dat Teva misbruik maakte van Europese patentregels om concurrenten buiten de deur te houden. Ze vroegen telkens nieuwe patenten aan voor verschillende onderdelen van Copaxone, zoals het productieproces en de dosering. Wanneer een concurrent zo’n patent aanvocht en het dreigde te vervallen, trokken ze het in, zodat het niet officieel ongeldig werd verklaard. Dit zorgde ervoor dat concurrenten steeds weer nieuwe juridische procedures moesten starten. Zo had Teva’s medicijn minder last van concurrentie op de markt en bleven de prijzen hoog.

Ook heeft Teva een lastercampagne opgezet tegen een concurrerende aanbieder van het MS-medicijn. Medische toezichthouders hadden het goedgekeurd en geconcludeerd dat het medicijn veilig en effectief was, maar Teva beweerde het tegenovergestelde. Teva bekokstoofde een desinformatiecampagne, gericht op belangrijke artsen en nationale beleidsmakers die invloed hadden op de prijs van medicijnen. 

Naast Nederland heeft Teva deze streken ook uitgehaald in Italië, Polen, België, Tsjechië, Duitsland en Spanje. De listen hebben een negatieve impact gehad op de volksgezondheid-budgetten van Nederland en onze mede-lidstaten.