BBB en SGP over Brusselse landbouwplannen: ‘Goede stap vooruit, maar kan veel beter’

Hoewel de eerste reacties op het landbouwpakket van de Europese Commissie positief zijn, is er ook kritiek. Zowel de BBB als de SGP zien het wetgevingspakket als een stap vooruit, maar vinden dat er meer nodig is om boeren echt te helpen. 

2 min. leestijd
Bron: Europees Parlement – Europarlementariër Jessika van Leeuwen (BBB)

De Europese Commissie presenteerde vandaag een langverwacht pakket aan voorstellen van dat regels voor boeren moet vereenvoudigen. Het doel is om de administratieve last te verlagen, de regelgeving praktischer te maken en boeren sneller en eenvoudiger toegang te geven tot Europese steun. Deze versoepelingen waren ondenkbaar voordat de Europese verkiezingen en de grote boerenprotesten die vorig jaar in Brussel plaatsvonden. Nu lijken ze deel van een grotere strategie waarin de regeldruk omlaag moet en veel nieuwe wetten moeten sneuvelen. 

Kritiek

BBB-Europarlementariër Jessika van Leeuwen noemt het pakket bijvoorbeeld “een belangrijke stap” richting verlichting voor boeren. Van Leeuwen noemt het concrete oplossingen voor met name de kleine familiebedrijven. Tegelijkertijd roept ze de Europese Commissie en andere beleidsmakers op om geen onderwerpen te vermijden. Ook groene regels, die vooral de vorige termijn aangenomen zijn, moeten bespreekbaar zijn als ze het boerenwerk bemoeilijken.

De SGP ziet eveneens voordelen. Boeren krijgen meer flexibiliteit als het op grasland aankomt, bijvoorbeeld. Toch klinkt er ook teleurstelling. Volgens SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen blijven belangrijke knelpunten onopgelost, zoals de ingewikkelde jaarlijkse aanvraag voor subsidies. 

Landbouwpot

Hoewel het pakket zich vooral richt op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat is de pot met geld bedoeld om boeren financieel te steunen, vinden beide partijen dat de verlichting breder moet worden doorgevoerd. Volgens de SGP zijn regels rondom waterkwaliteit en mestgebruik ook dringend aan herziening toe. BBB sluit zich daar bij aan door te pleiten voor minder taboes in de discussie.