(Bron foto: Istock)
Kinderarbeid, zware milieuschade of erbarmelijke werkomstandigheden: de kans bestaat dat het bijproducten zijn van de chocolade of het mobieltje in uw winkelmandje. Toch bestaan hier al strenge Europese regels over. Het probleem is dat Europese bedrijven onderaan hun logistieke keten vaak handel drijven met bedrijven van buiten de EU die zich niet aan die regels moeten houden.
Brussel werkt daarom aan nieuwe regels voor duurzaam ondernemen. Die zouden grote Europese bedrijven verantwoordelijk stellen voor hun volledige logistieke keten. Daardoor zouden deze zelf op zoek moeten gaan naar misstanden, hier transparant over moeten zijn en indien nodig met een plan van aanpak komen. Maar zoals wel vaker het geval is in Brussel, gaat de ontwikkeling van deze nieuwe regels nogal langzaam. Dat vond Nederland in elk geval, dus besloot het om zelf alvast aan een gelijkaardig pakket te beginnen.
Boze baggeraar
Maar daar is baggeraar Boskalis niet over te spreken. Sterker nog: het bedrijf dreigt ermee Nederland te verlaten als de nieuwe wet er komt. Topman Peter Berdowski zei in het radioprogramma Sven op 1 dat bepaalde begrippen van de wet te vaag zijn. Dat zou voor een onzeker ondernemingsklimaat zorgen.
MVO Nederland, een netwerk van bedrijven dat zich inzet voor duurzaam ondernemen, vindt dat maar onzin: “Een wereldbedrijf zoals Boskalis zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de transitie naar een duurzame economie. Maar in plaats van dit leiderschap te pakken, zet het de hakken muurvast in zijn eigen bagger.”
Ook op Europarlementariër Lara Wolters maakt Boskalis’ dreigement niet al te veel indruk: “Uiteindelijk kun je dreigen met Nederland verlaten, maar besef wel dat er in heel Europa gelijkaardige regels in ontwikkeling zijn. Daar werken we op Europees niveau aan, maar ook andere lidstaten zijn hier op zichzelf mee bezig.”
Wolters benadrukt het belang van die Europese dimensie: “Wanneer alle Europese bedrijven zich aan dezelfde regels moeten houden, hoeft een bedrijf als Boskalis niet te vrezen voor zijn concurrentiepositie. Bovendien gaan ook bedrijven van buiten de EU die hier zaken willen doen zich daaraan moeten houden.” Voor dat gelijke speelveld is het volgens Wolters wel belangrijk dat de Nederlandse wetgeving zoveel mogelijk op één lijn blijft.
Boze werkgevers
Juist omwille van dat gelijke speelveld hamerde ook werkgeversorganisatie VNO-NCW steeds op het belang van dat Europese niveau. Van de Nederlandse plannen is de organisatie dan ook geen fan. Desondanks was VNO-NCW kritisch over het voorstel dat de Europese Commissie vorig jaar deed. Dat zou lidstaten te veel vrijheid bieden bij de manier waarop ze de Europese regels toepassen. Het gelijke speelveld zou hierdoor toch in het gedrang komen.
Daarnaast vindt VNO-NCW dat de Europese regels vooralsnog te vaag zijn. Dat bedrijven wel harde straffen kunnen krijgen voor het schenden van de regels, zou voor rechtsonzekerheid zorgen.
Het vervolg
Vorige maand nog schopten de lidstaten het tot een onderling akkoord over de nieuwe Europese regels. Daarmee kunnen ze de onderhandelingen met het Europees Parlement aangaan. Het eindoordeel kan nog lang op zich laten wachten.