Kwekersrecht, een politiek succesje voor Nederland

4 min. leestijd
Happy and positive young adult woman working in greenhouse and enjoying in beautiful flowers.

UPDATE: Zoals verwacht heeft het Europees Parlement vanmorgen (dinsdag 14 september) met ruime meerderheid voor een verlenging van het zogenoemde kwekersrecht gestemd. Dat betekent dat de termijn van 25 naar 30 jaar gaat en gewasveredelaars 5 jaar langer de tijd krijgen hun investeringen terug te verdienen. Vooral Nederlandse kwekers profiteren hiervan.

Voor Nederlandse planten- en groentekwekers kan het wel eens een mooie dag worden. Het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe soorten bloembollen, asperges, frambozen en kruisbessen kost veel geld en tijd. Daarom krijgen Europese kwekers nu 5 jaar langer een soort octrooirecht op hun nieuw ontwikkelde soorten. Die termijn gaat van 25 naar 30 jaar. Dat verhoogt de inkomsten, zodat het aantrekkelijker wordt er veel geld in te steken. In het Europees Parlement wordt vanavond gestemd over een wet die de octrooien verlengt en de verwachting is dat hij met ruime meerderheid wordt aangenomen.

Nederlandse veredelaars zijn er heel goed in: het kweken van nieuwe soorten gewassen. De veredelaars exporteren dan ook jaarlijks vele nieuwe soorten naar de rest van Europa. Het is een bedrijfstak waar veel geld in omgaat. De kweker van een appelras als Pink Lady heeft door dat kwekersrecht een percentage van de verdiensten van kweek en verkoop. Voor oudere rassen geldt dat niet meer, zoals de Elstar en de Jonagold.

Duurzamer

Van de investeringen die nodig zijn voor een nieuwe soort weet Arno Mak van Mak Breeding alles af. Zijn veredelingsbedrijf uit de kop van Noord-Holland ontwikkelde onder andere de nieuwe leliesoort, Zambesi. Hij is heel blij met de verlenging van het kwekersrecht. Hij stuurde zelfs een brief naar Brussel om te pleiten voor een verlenging.

Die extra tijd is volgens Mak van essentieel belang om lelie’s verder te verduurzamen. “Met die vijf jaar kunnen we een extra verbeterslag maken met de lelies, zodat we ze nog duurzamer kunnen maken. We maken ze dan bijvoorbeeld beter bestand tegen virussen en schimmels, waarvoor er tijdens de kweek minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.” En voor de consument levert het ook nog iets op. “Gezonde en sterkte planten blijven ook in de vaas langer mooi.”

Eerst investeren

Daarnaast is de verlenging ook welkom als een extra periode om de investeringen terug te verdienen. “Als je start verdien je nog geen geld aan de nieuwe plant. Je moet eerst investeren in apparatuur en grondstoffen. Het duurt hoe dan ook al 15 jaar om de lelies te laten groeien. Je moet de nieuwe soort, als je die vervolgens in de rest van Europa wil gaan verkopen, ook nog promoten.”

Als de wet vanavond wordt aangenomen heeft Arno Mak dus vijf jaar langer om zijn nieuwe verbeterde lelie Zambesi in de markt te zetten. “Dat is toch de wedstrijd die veredelaars allemaal samen spelen: wie maakt en verkoopt de beste soort.”

Plantum, de belangenorganisatie voor kweekbedrijven en zaaizaadfirma’s is blij met de brede Europese steun. Zij hadden namens Nederlandse bedrijven deze verlenging aangevraagd. Die extra vijf jaar zal voor een impuls zorgen voor de sector, zegt Judith de Roos van Plantum. “Veredelaars en kwekers zullen sneller in nieuwe rassen investeren als de kans groter is dat zij hun investeringen terug verdienen.”

Dikke meerderheid

De initiatiefnemer van de wet, SGP-Europarlementariër Bart-Jan Ruissen, verwacht dat de wet vanavond met gemak met een dikke meerderheid van stemmen wordt aangenomen. Hij bereikte relatief snel een akkoord tussen Europees Parlement en de EU-landen.

Waarom gaat dit voorstel zo vlot, in tegenstelling tot andere voorstellen waarbij landen regelmatig met elkaar in de clinch liggen? “We staan voor grote uitdagingen in de agrarische sector. We moeten de emissies omlaag krijgen. Als we onze nieuwe planten weerbaarder maken kunnen we duurzamer produceren. Dat is voor iedereen van belang”, legt Ruissen uit. “Daarnaast is het mooie dat ondanks het kwekersrecht het nieuwe ras wel beschikbaar blijft voor andere veredelaars om daarmee nieuwe rassen te kweken. Van een monopolie-positie is dus geen sprake en innovatie kan doorgaan.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie