EU zet achttiende sanctiepakket in tegen Rusland

De EU heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland. Dit keer ligt de nadruk op olie, banken en de zogeheten schaduwvloot. Slowakije staakte zijn verzet, dus kon het pakket erdoor.

2 min. leestijd
Russian oil tanker off the coast of Sakhalin.
Russische olietanker. (Foto: iStock).

Het achttiende sanctiepakket tegen Rusland is een feit. Nadat de Slowaakse premier Robert Fico zijn verzet staakte, konden de EU-landen akkoord gaan met nieuwe maatregelen: sancties op banken, een verbod op betalingen rond de Nord Stream-pijpleidingen in de Baltische Zee, maatregelen tegen 105 schepen uit de zogeheten schaduwvloot, en een prijsverlaging van Russische olie met vijftien procent. Dat moet de Russische president financieel raken: Rusland kan zijn olie dan minder duur verkopen.

Sancties

Sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft de EU al achttien sanctiepakketten aangenomen. Die bevriezen het geld van Russische oligarchen op Europese banken, verbieden Europese bedrijven om met Rusland te handelen en verstoren het Russische betalingsverkeer. Rusland kreeg zware klappen, maar houdt nog altijd vol.

Het nieuwste sanctiepakket richt zich deels op de zogeheten schaduwvloot: Russische schepen die via administratieve trucs alsnog gas op de Europese markt brachten. Ze waren lange tijd een doorn in het oog van de EU, omdat ze moeilijk te volgen zijn. Wordt er één tegengehouden, dan duikt er snel een ander op. Nu worden 105 van die schepen de toegang tot de Europese markt ontzegd.

Verzet

De Slowaakse premier Fico ligt vaker dwars als het in Brussel gaat over sancties tegen Rusland. Volgens hem brengen die de energievoorziening van zijn land in gevaar. Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán gebruikt dat argument regelmatig. Fico liet donderdag weten zijn verzet te staken, als hij garanties kreeg dat de energiebevoorrading in eigen land veilig bleef.

Meer weten? Abonneer je op de nieuwsbrief Democratie en Rechtsorde en ontvang elke twee weken exclusief nieuws uit Brussel en Den Haag over mensenrechten en de rechtsstaat rechtstreeks in jouw mailbox.