Ryanair wil dat de Europese Commissie ingrijpt bij de stakingen bij de Franse luchtverkeersleiding, zo laat de luchtvaartmaatschappij weten in een verklaring. De stakingen zorgen deze week voor vertragingen in heel Europa. Ook in Nederland waarschuwen luchtvaartmaatschappijen voor problemen.
Ryanair zegt dat het vandaag en morgen 170 vluchten heeft moeten annuleren. Topman Michael O’Leary roept de Europese Commissie op om in actie te komen. “Deze stakingen zijn onlogisch en bijzonder oneerlijk voor EU-passagiers en gezinnen die op vakantie gaan.”
Beter bemensen
O’Leary wil dat de Commissie ervoor zorgt dat de Franse luchtverkeersleiding op stakingsdagen in de ochtend, tijdens de eerste golf van vertrekkende vluchten, volledig bemand is. Ook wil hij dat zogeheten overvluchten worden beschermd tijdens nationale stakingen. Zo zouden vliegtuigen die over Frankrijk vliegen geen hinder ondervinden van de acties. “Deze twee eenvoudige hervormingen zouden 90 procent van de vertragingen door stakingen verminderen”, zegt O’Leary.
De Europese Commissie laat in een reactie weten geen specifiek commentaar te willen geven op de oproep van Ryanair, maar verwijst naar een eerdere brief van Eurocommissaris voor Transport Apostolos Tzitzikostas aan de lidstaten. Daarin roept hij op om luchtverkeersdiensten beter te bemensen en nauwer samen te werken met de Europese coördinator Eurocontrol om het luchtverkeer deze zomer in goede banen te leiden.
Europees luchtruim
Het is opvallend dat de Ryanair zich tot de Commissie richt. Die heeft namelijk geen bevoegdheid om eisen te stellen aan nationale stakingen. Luchtverkeersleiding is een nationale bevoegdheid. De EU mag daar niet zomaar tussenkomen.
In Europa wordt wel al tientallen jaren gesproken over de invoering van een gezamenlijk luchtruim, maar concrete vooruitgang blijft uit. Met het zogenoemde Single European Sky-voorstel zouden nationale luchtverkeersleidingen hun autonomie verliezen en zouden Europese regels centraal worden toegepast. Lidstaten vrezen aantasting van hun soevereiniteit en banenverlies, wat de voortgang blokkeert.
In 2013 stelde de Europese Commissie het plan bij, door het luchtruim op te delen in negen grensoverschrijdende ‘Functional Airspace Blocks’, maar ook daarover hebben de lidstaten geen akkoord bereikt. De Europese Commissie benadrukte in de brief van Tzitzikostas dat modernisering van het luchtverkeerssysteem in Europa dringend nodig is.
Druk opvoeren
Europese wetgeving zal stakingen bij de luchtverkeersleiding deze zomer dus niet voorkomen. Ryanair kan alleen hopen dat de EU politieke druk uitoefent op Frankrijk. De luchtvaartmaatschappij roept ook passagiers op om zich uit te spreken richting de EU, zodat “er verder geen verstoringen zijn deze zomer”.