Dit waren de strenge woorden van Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) richting de Europese Commissie. In het Europees Parlement vond een debat plaats over de Europese aanpak van PFAS, een verzamelnaam van chemische stoffen.
Tijdens dit debat presenteerde de Europese Commissie haar plannen voor de aanpak van deze, zo is inmiddels bekend, giftige stoffen. “PFAS kost de belastingbetaler in de Europese gezondheidszorg zo’n € 52-84 miljard per jaar”, zegt Veronica Manfredi, directeur van de milieuafdeling van de Europese Commissie.
Pizzadozen
Kristin Schreiber, directeur van de afdeling bij de Europese Commissie die gaat over het concurrentievermogen van de Europese Unie, laat weten dat de Europese Commissie niet van plan is om álle PFAS te verbieden, zoals in het oorspronkelijke voorstel stond. Er komt geen verbod op PFAS die essentieel zijn voor de Europese industrie. Wel komt er een restrictie op PFAS in consumentenproducten zoals kleding, make-up en pizzadozen.
Gerbrandy reageerde verbaasd over de verschillende standpunten binnen de Europese Commissie. Hij waarschuwt andere landen om het niet zo ver te laten komen als in Nederland. “Wij kunnen de eieren van onze kippen niet meer eten. We zijn onszelf aan het vergiftigen en dat moet nu stoppen.”
Overstap
Zijn collega van de VVD, Jeanette Baljeu, had een mildere toon richting de huidig plannen. Ze is het eens met het verbod op PFAS in niet-essentiële toepassingen, maar vraagt de Europese Commissie wel ruimte te geven aan belangrijke industrieën, zoals medisch apparatuur, om de overstap te kunnen maken naar vervangende stoffen.
Met dank aan Bijou van der Borst. Zij schrijft elke twee weken de nieuwsbrief Klimaat en Energie, daarin lees je meer Europese zaken die Nederland gaan raken op dit gebied. Neem hier een abonnement!