Nederland moet in 2026 ongeveer 674 miljoen euro extra aan de Europese Unie betalen, schat het kabinet. In de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota legt het kabinet uit dat de hoge kosten komen door een nieuwe berekening van hoeveel elk EU-land moet bijdragen aan de EU-begroting.
Het CBS heeft het Nederlandse inkomen hoger ingeschat dan voorheen. Omdat Nederland er economisch beter voorstaat dan andere EU-landen, moet het ook een groter deel van de EU-kosten betalen. Ook de hoge inflatie in Nederland speelt daarbij een rol.
Wat nog meer?
Naast deze extra bijdrage zijn er ook andere veranderingen: Nederland krijgt 85 miljoen euro korting in 2025 doordat er geld is overgebleven in de EU-begroting. Ook komen sommige EU-gelden, zoals uit het Herstelplan, later binnen dan verwacht.
Verder krijgt Nederland Vanaf 2026 te maken met extra kosten (13 miljoen euro) voor een nieuwe Europese CO₂-regeling aan de grens (CBAM). Van dat geld wordt de douane betaald die de naleving van de CO₂-regeling moet handhaven.
Afdracht groeit
De verwachting is dat de EU-bijdragen van Nederland ook na 2026 verder zullen stijgen. In september vorig jaar liet minister van Financiën Eelco Heinen de Tweede Kamer nog weten dat het kabinet in 2029 op een stijging van 788 miljoen euro rekent.