Tijdens een lange persconferentie, geheel in de stijl van Trump, kondigde de Amerikaanse president wereldwijde tarieven aan. Alle producten uit Europa krijgen te maken met importtarieven van 20 procent. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven die een Europees product importeren 20 procent van kosten extra moeten betalen aan de Amerikaanse overheid. Voor Europese bedrijven een drama, want niet ieder bedrijf heeft die 20 procent extra voor hun producten over en zal dus minder inkopen in Europa. Voor consumenten ook een drama, want de bedrijven die wel nog besluiten uit Europa te importeren rekenen de hogere kosten door naar hen.
Onderhandelen
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen neemt een dubbele houding aan. Aan de ene kant zegt ze dat de EU zich niet laat intimideren en met tegenmaatregelen zal komen. Een eerste pakket, als reactie op Amerikaanse tarieven op staal, is al bijna klaar. Een nieuw pakket tegenmaatregelen op de tarieven die Trump woensdag aankondigde, is al in de maak. Maar tegelijkertijd hamert ze ook op onderhandelingen.
“Miljoenen burgers moeten meer gaan betalen voor hun boodschappen, hun medicatie gaat meer kosten en transport wordt duurder”, zegt ze. “Dit is het tegenovergestelde van wat we willen bereiken.” De deur staat dus nog altijd op een kier voor Von der Leyen. Het wereldhandelsysteeem heeft tekortkomingen, dat is Von der Leyen met Trump eens. En ze wil graag samen met de VS tot een oplossing komen.
Tegenmaatregelen
D66 wil dat de Commissie direct met tegenmaatregelen komt, want “Europa moet niet met zich laten sollen”, stelt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Dat ook Europese burgers geraakt worden door tegenmaatregelen is duidelijk. “Maar we moeten niet bang in een hoekje gaan zitten”, vindt Gerbrandy. Een sterke reactie laat volgens de Europarlementariër juist aan de wereld zien dat Europa een voorspelbare partner is die rust uitstraalt. “Amerika laat iedereen stikken”, zegt hij en Europa moet dus laten zien dat de verdeel-en-heerspolitiek van de nieuwe Amerikaanse regering niet werkt.
Ook vanuit Volt klinkt er commentaar op de tarieven van Trump. “Liberation Day noemt Trump deze dag, ik vind ‘Destruction Day’ toepasselijker”, zegt Europarlementariër Reinier van Lanschot. Een handelsoorlog is voor niemand goed, stelt hij. Hij stelt voor dat de EU de banden aanhaalt met andere landen die geraakt worden door Trumps machtsvertoon. Canada, Zuid-Amerika en Mexico bijvoorbeeld.