Hansen bezocht als onderdeel van een tweedaags bezoek aan Nederland het boerenerf van lokaal CDA-politicus Karel Martinet in het Zeeuwse Heikant. Daar ging hij in gesprek met Hugo de Jonge, commissaris van de Koning in Zeeland, Arno Vael, gedeputeerde in de provincie Zeeland, BBB-leider Caroline van der Plas en andere Kamerleden.
Evolutie, geen revolutie
Hansen, Luxemburger met een Nederlandse moeder, sprak aan de keukentafel van Martinet over zijn beleid waarin de agrarische sector “weer centraal komt te staan”. Beleid op maat per lidstaat en regio, waarin hij de aanpak van de vorige Commissie niet overboord gooit, maar vernieuwt wat niet werkt. “Evolutie, niet een revolutie”, aldus Hansen. Ook benoemde Hansen het belang van het versneld toelaten van biopesticiden op de Europese markt. Dat gaat volgens hem nu veel te langzaam, omdat het per lidstaat goedgekeurd moet worden. En dat terwijl snelle innovatie juist nodig is om de sector op de lange termijn gezond te houden.
Re-arm én re-farm
Ook Cas Vesseur, lid Provinciale Staten in Zeeland voor het CDA, deelde dat optimisme. “Mijn eerste indruk is positief, eindelijk een Eurocommissaris die luistert naar wat er speelt in de lidstaten”. Vesseur ziet tevens grote kansen voor Zeeland als landbouwprovincie. Volgens hem heeft Zeeland alles om een sleutelrol te spelen in de Europese voedselzekerheid: “Akkerbouw, veehouderij, fruitteelt, zaadveredeling – de ultieme mix.”
Vervolgens verplaatsen Hansen en Vael zich richting de koeien op het erf van Martinet, terwijl de aanwezige politici deelden wat zij van de visie van Hansen vinden. BBB-leider Caroline van der Plas was zeer te spreken over de Eurocommissaris: “Deze man is realistisch en ziet wat er moet gebeuren. Hij heeft een heldere visie op hoe we Europa moeten versterken. Veiligheid in Europa begint met voedsel. Niet alleen re-arm Europe, maar ook re-farm Europe”, aldus Van der Plas.
Erkenning
Europarlementariër Jessika van Leeuwen (BBB) ziet de boodschap van Hansen als een reflectie van wat ze in Brussel heeft zien veranderen sinds het aantreden van de nieuwe Commissie: “Het beleid van de vorige Commissie was heel erg tegenwerkend, door de doorgeschoten zaken uit de Green Deal en het bijstellen van regels gedurende het spel, waardoor het een hele onzekere situatie werd. Wat je nu ziet gebeuren, is dat er een ander geluid uit Brussel komt. Nu wordt er weer gesteld dat boeren belangrijk zijn.” Juist die erkenning is voor boeren heel belangrijk, vertelt de 28-jarige melkveehouder Stijn Brouwers uit het Zeeuwse Ossenisse. “Ik denk dat er maar weinig jongens durven te noemen dat ze agrariërs zijn. Je wordt met de nek aangekeken. Ze moeten de hele dag horen dat ze er niet toe doen, dat ze vervuilers zijn. Dat is waarom ze zeggen: ‘papa mama, veel plezier ermee, verkoop de grond’.”
Niet te vroeg juichen
Maar of de optimistische boodschap voor boeren die Hansen in Zeeland kwam brengen ook realistisch is, daar twijfelt kamerlid Laura Bromet (PvdA-Groenlinks) over. Zij vond de toon van Hansen geruststellend, maar miste concrete maatregelen. “Er komen enorme veranderingen aan door allerlei milieuregels. Ik ben bang dat hier te vroeg gejuicht wordt door degenen die denken dat alles kan blijven zoals het is.”