Arrestatiebevelen ICC veranderen niks aan verdeeldheid Europees Parlement over situatie Gaza

Ondanks het feit dat het ICC onlangs arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Netanyahu, blijft het Europees Parlement verdeeld.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en ex-defensieminister Yoav Gallant lijkt niks te veranderen aan de posities in het Europees Parlement. In een debat over de situatie in Gaza en de rol van hulporganisatie UNRWA klinken dezelfde argumenten als voorheen. 

Steun voor Israël is er nog steeds. Vooral uit de hoek van de Patriotten en conservatieve ECR-fractie, denk aan Bert-Jan Ruissen (SGP). Hij vraagt zich af of het ICC wel bevoegd genoeg is. En aan de andere kant van de zaal zijn de arrestatiebevelen niets meer dan een extra stok om mee te slaan. 

Arrestatiebevel

Het Internationaal Strafhof onderzocht al langere tijd of Netanyahu en Gallant terecht moesten staan voor het begaan van oorlogsmisdaden. Vorige week werd de knoop doorgehakt en werden de arrestatiebevelen uitgevaardigd. Ook Hamas-commandant Mohammed Deif kreeg een arrestatiebevel. 

Het nieuws leidde tot grote verontwaardiging. PVV-leider Geert Wilders reageerde woest. Wilders kan het goed vinden met Netanyahu en reist regelmatig naar Israël. En ook vanuit de VS werd fel gereageerd, want het hof ging met de arrestatiebevelen zijn boekje te buiten, vinden ze. Ze gaan Netanyahu dan ook niet arresteren als hij voet op Amerikaanse grond zet. 

Geen vooruitgang

Catarina Vieira (GroenLinks/PvdA) is teleurgesteld in landen die zich niks aantrekken van de arrestatiebevelen. Internationale juridische organisaties “luiden de noodklokken”, het Internationale Gerechtshof heeft gezegd dat er een risico op genocide bestaat. En nu heeft het Internationale Strafhof zelfs arrestatiebevelen uitgevaardigd. “Maar wat verandert dit?” vraagt ze zich af. Want niet alleen in het Parlement worden de arrestatiebevelen naast zich neergelegd, maar ook EU-landen twijfelen openlijk over wat ze nu precies moeten doen. 

“Sommige lidstaten leggen de uitspraak van het ICC naast zich neer”, vertelt Vieira. De wapenhandel met Israël gaat bijvoorbeeld op dezelfde voet door, ziet ze. Ook in Nederland ligt die kwestie gevoelig. Minister Ruben Brekelmans (Defensie) liet afgelopen weekend nog weten dat hij de wapenhandel met Israël “niet zozeer ongemakkelijk vindt”, omdat Israëlische wapenbedrijven volgens hem losstaan van de acties van Netanyahu’s regering. 

Volgens Vieira hanteert de EU nu een “dubbele norm” voor Israël. “Het internationaal recht werkt alleen als het wordt gehandhaafd, en dat is wat de EU dan ook moet doen”, sluit ze af. 

Twijfelgeval

Bert-Jan Ruissen (SGP) ziet het compleet anders. “EU-landen moeten zich juist niet “blind achter het ICC scharen”. Hij trekt de legitimiteit van de uitspraak in twijfel. Israël is immers niet aangesloten bij het ICC. Zijn grootste bondgenoot, de Verenigde Staten, ook niet. “Het is de verantwoordelijkheid van de landen om na te gaan of de onderbouwing van het arrestatiebevel wel deugt”, vindt hij. Genoeg reden dus voor EU-landen om de zaak nog even goed te overwegen. 

Ook de hulporganisatie van de Verenigde Naties UNRWA mag wat Ruissen betreft vertrekken. Israël nam onlangs een wet aan die het onmogelijk maakt voor de hulporganisatie om in Israël te opereren en dus ook in de gebieden die Israël bezet. Volgens Israël onderhoudt UNRWA nauwe banden met terreurorganisatie Hamas. Ruissen ziet niet in waarom UNRWA zo cruciaal is. Er zijn genoeg andere hulporganisaties die de mensen in Gaza hulp kunnen bieden, stelt hij.