Het westen is in rep en roer. Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde deze week arrestatiebevelen uit tegen Israëlische premier Netanyahu en zijn voormalige defensieminister Gallant. Israël is woedend, Israëls grootste bondgenoot de Verenigde Staten ook. Tegelijkertijd zijn er genoeg landen die al aangeven Netanyahu op te pakken als de Israëlische premier zich op hun grondgebied begeeft. Ierland bijvoorbeeld, maar ook Nederlandse minister Veldkamp zei het arrestatiebevel te volgen.
Ook in Nederland tweet, post en debateert de politiek volop over het arrestatiebevel van het ICC. De meningen verschillen nogal. Van links naar rechts, dit is wat de Europarlementariërs te zeggen hebben over het arrestatiebevel van het ICC.
GroenLinks en PvdA
Tineke Strik (GL) vindt de arrestatiebevelen “het ultieme bewijs dat beleid van de EU en de VS internationaal recht breekt.” “Naast de dreigende arrestatie van Netanyahu en Gallant voor hun vermeende oorlogsmisdaden, zou dit een achterstallige waarschuwing voor Israëls bondgenoten moeten zijn om hun beleid drastisch te veranderen”, schrijft ze op X.
In dezelfde geest noemt Thijs Reuten (PvdA) de beslissing van het ICC een “onvermijdelijk besluit”. “Alle EU lidstaten zijn lid van het Strafhof en verplicht uitvoering te geven aan deze arrestatiebevelen en het internationaal recht strikt na te leven,” twittert hij. “Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid mogen niet ongestraft blijven.”
Volt en D66
Ook Reinier van Lanschot (Volt) is blij dat de arrestatiebevelen zijn gevaardigd. “De internationale gemeenschap moet opkomen voor het internationaal recht en de mensenrechten, zonder uitzondering.” Hij hoopt dat dit leidt tot meer druk voor een staakt-het-vuren en humanitaire hulp, en uiteindelijk tot een twee-statenoplossing.
Bij de Europese D66-fractie verwijzen ze naar de Tweede Kamer: “Wat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd in de Kamer over de gelding van internationaal recht, is van toepassing op alle EU-lidstaten”, zegt Gerben-Jan Gerbrandy.
“Nederland voert het statuut van Rome voor 100 procent uit”, zei Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken. Dat is het verdrag waaruit het Internationaal Strafhof is geboren. Als Netanyahu ervoor zou kiezen om naar Nederland te komen, zal hij dan ook worden gearresteerd, vertelde Veldkamp.
SGP
Bert-Jan Ruissen van de SGP, aan de andere kant, staat onvoorwaardelijk achter Israël. Hij verwijst in zijn tweet naar Amerikaanse president Biden, die het arrestatiebevel van premier Netanyahu “schandalig” noemde. Hij is het daar “volstrekt mee eens”.
Ook denkt hij hetzelfde als Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP), die het niet eens is met het ICC. “Met alle respect voor de positie van het Internationaal Strafhof: de premier van Israël op één lijn plaatsen met de hoogste Hamas-terrorist, geeft geen pas. De eerste bestrijdt de haat en terreur van de tweede”, schrijft Stoffer op X.
PVV
Ook de PVV is helemaal niet blij. Sebastiaan Stöteler is het met Wilders eens. “Stel je voor dat je een democratisch land leidt dat zwaar onder vuur ligt en te maken heeft met een existentiële dreiging. Veel van je mensen worden afgeslacht, verkracht en gegijzeld door Islamitische terroristen. Je verdedigt je land en volk en probeert terecht de barbaarse terroristen – die zich schuilhouden in ziekenhuizen en scholen – uit te roeien om dit nooit meer te laten gebeuren. En in plaats van internationaal begrip en steun te krijgen, word je geconfronteerd met een arrestatiebevel.” Dat schrijft Wilders op X.
De wereld is gek geworden. Ik ben er trots dat ik mijn vriend Netanyahu binnenkort in Israël ga zien”, zo sluit hij het bericht af.
Een Dreyfus-proces?
Netanyahu zelf bracht een bericht dat wat onheilspellend geïnterpreteerd zou kunnen worden: “Het antisemitische besluit van het Internationale Strafhof in Den Haag is een modern Dreyfus proces, en het zal op dezelfde manier eindigen.” Het Dreyfus-proces was een rechtszaak in Frankrijk aan het einde van de 19e eeuw. Een Joodse legerofficier, genaamd Dreyfus, werd toen onterecht werd beschuldigd van hoogverraad.
“Als reactie op deze valse beschuldigingen schreef de grote Franse schrijver Émile Zola zijn monumentale essay ‘J’accuse…!’. Hij beschuldigde het Franse Hof van antisemitische leugens tegen een onschuldige officier, die later werd vrijgesproken. Nu herhaalt een Internationaal Gerechtshof in Den Haag, ook onder leiding van een Franse rechter, dit schandelijke vergrijp. Het beschuldigt mij, de democratisch gekozen premier van de staat Israël, en Israëls voormalige minister van Defensie onterecht van het opzettelijk aanvallen van burgers. Dit terwijl we er juist alles aan doen om burgerslachtoffers te voorkomen.” Luister de volledige toespraak van Netanyahu hier.
De Europese fracties van CDA, VVD en BBB verwijzen door naar hun collega’s in Den Haag.