Experts maken zich zorgen over de wens van de EU om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Nederland stemde ook voor het verlagen van de beschermingsstatus. In een open brief schrijven experts die zich bezig houden met grote vleeseters van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) dat er niet genoeg wetenschappelijke basis is om de beschermingsstatus daadwerkelijk te verlagen.
‘Te veel wolven’
EU-leiders besloten onlangs een internationaal verdrag te willen aanpassen. In dat verdrag, de conventie van Bern, is vastgelegd dat de wolf de hoogste beschermde status mogelijk geniet. De EU wil die bescherming een stapje verlagen. Daardoor zou het in uitzonderlijke gevallen mogelijk moeten zijn om wolven dood te schieten.
Jaarlijks worden duizenden schapen aangevallen, verwond of gedood door honden, vossen of wolven. Precieze cijfers zijn er niet omdat het maar beperkt wordt bijgehouden.
In december komt de conventie van Bern weer bij elkaar en zal er gestemd worden over het voorstel van de EU om de bescherming te verlagen. Ook landen als IJsland, Turkije en Oekraïne zijn er bij aangesloten en om de bescherming te verlagen is een tweederdemeerderheid nodig.
Eerder geprobeerd
Het IUCN wijst op een zaak uit april 2022 toen Zwitserland de beschermingsstatus van de wolf wilde verlagen. Het voorstel van Zwitserland kreeg toen niet genoeg steun omdat de wolf nog steeds in gevaar zou zijn. Volgens het IUCN is er in de tussentijd weinig veranderd aan de wolvenaantallen en maakt het voorstel van de EU dus ook weinig kans.
De Partij voor de Dieren verzet zich tegen het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf. De partij hoopt dat de Conventie van Bern niet akkoord gaat.