Minister Reinette Klever verwelkomt nieuwe EU-handelsakkoorden 

Het kabinet staat positief tegenover het sluiten van nieuwe Europese handelsakkoorden. Dat zei minister Reinette Klever (PVV) van Buitenlandse Handel vandaag tijdens een Tweede Kamerdebat. Dat debat vond plaats in aanloop naar een belangrijke EU-handelsvergadering volgende week in Brussel.

3 min. leestijd

“Het kabinet heeft een positieve basishouding tegenover nieuwe handelsakkoorden”, benadrukt Klever. “Deze afspraken kunnen zorgen voor grotere zekerheid voor ondernemers. Ook geeft het Nederlandse bedrijven eenvoudiger toegang tot markten buiten de EU.” Wel moet volgens de minister per akkoord goed bekeken worden of het voordelig is voor Nederland.

Gelijkenissen met Kaag

De minister vindt het goed dat het Europese handelsbeleid meer rekening houdt met “welbegrepen eigenbelang”. In een wereld met oplopende geopolitieke spanningen is volgens haar een assertief handelsbeleid nodig dat Nederlandse belangen verdedigt.

D66-Kamerlid Jan Paternotte merkt op dat haar benadering veel overeenkomsten vertoont met die van haar voorgangers Sigrid Kaag (D66) en Liesje Schreinemacher (VVD). De minister bevestigt dit: “Nederland verdient een derde van zijn inkomen in het buitenland. Dit kabinet wil zich inzetten om dat te behouden en te vergroten.”

Mercosur-akkoord blijft gevoelig

Maar die positieve houding betekent niet dat Nederland zomaar alle handelsverdragen steunt. Over het omstreden handelsakkoord met de Mercosur-landen uit Zuid-Amerika wilt Klever nog geen definitief standpunt innemen. Dit dossier ligt politiek dan ook zeer gevoelig: coalitiepartner VVD is uitgesproken voorstander, terwijl de BBB zich verzet vanwege zorgen over oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren. Zuid-Amerikaanse boeren moeten immers aan mindere strenge regels voldoen.

De spanning rond het akkoord werd deze week nog verder opgevoerd toen Frankrijk aankondigde de ondertekening te blokkeren. De Franse minister van Landbouw, Annie Genevard, noemde het een “slecht akkoord” dat ten koste zou gaan van Europese boeren en het milieu.

Klever zegt de zorgen over de landbouwsector serieus te nemen, maar kon deze niet concreet maken, toen Jan Paternotte (D66) haar hierover vragen stelde. Hij wijst op een rapport van de Wageningen Universiteit dat juist positieve effecten voor Nederlandse boeren voorspelt. De minister heeft om een update van dit rapport gevraagd, omdat het een rapport is uit 2020. Pas dan kan ze verder ingaan op de gevolgen van het Mercosur-handelsakkoord op boeren, aldus de minister.  

Steun voor Wereldhandelsorganisatie

Een belangrijk punt op de agenda in Brussel volgende week is de toekomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de internationale organisatie die de regels voor handel tussen landen bewaakt. Zowel China als de Verenigde Staten dringen aan op hervormingen van deze organisatie. De WTO staat onder druk omdat het niet meer lukt om grote handelsconflicten op te lossen. Het systeem voor geschillenbeslechting, een soort ‘rechtbank’ voor handelsruzies tussen landen, functioneert al enkele jaren niet meer goed. 

Klever sprak nadrukkelijke steun uit voor het systeem. “Het handelssysteem met de WTO als centrale organisatie blijft van groot belang. Nederland zal dit blijven verdedigen. Maar we moeten ook de kritiek van grote spelers als de VS en China serieus nemen en daarover in gesprek gaan.”