Hoe een Nederlands bankje gemaakt van wc-papier invloed heeft in Brussel

2 min. leestijd

In Haarlem kun je uitrusten op een bankje gemaakt van wc-papier uit het riool. Een duurzaam idee, want per dag spoelen Nederlanders zo’n 22.000 kilometer wc-papier door het toilet. Maar tot voor kort was zo’n bankje onmogelijk, want van afval een product maken mag niet. Ondernemer Coos Wessels van technologiebedrijf CirTec B.V. uit Purmerend is de maker van het bankje. Ook al komen de stoffen uit het riool, er is niets vies aan legt Wessels uit. In het riool valt wc-papier uiteen in cellulosevezels. Die kun je drogen en schoonmaken en verkopen.

Dit is een uniek project, want eigenlijk mag je afval niet gebruiken om producten mee te maken. Om hier toestemming voor te krijgen als ondernemer moet je verschillende procedures doorlopen.

Dat zou toch sneller moeten kunnen, vond de Provincie Noord-Holland. “Ik vind het mooi dat ondanks de belemmeringen ondernemers volop circulair innoveren”, zegt de gedeputeerde Esther Rommel, voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Economie. Daarnaast vult ze aan “spelen deze problemen niet alleen in Nederland. Grondstoffenstromen stoppen niet bij de grens.”

Daarom stuurde ze samen met het Huis van de Nederlandse Provincies en de Duitse deelstaat Baden-Württemberg een gezamenlijk position paper naar de Europese Commissie. En het werkte, ze mogen langskomen om hier verder over te praten.

Het toiletpapierbankje toont aan dat Nederlandse provincies en ondernemers wel degelijk invloed kunnen hebben op de wetten uit Brussel. Noord-Holland laat met haar position-paper zien hoe dat werkt.  “Je moet goed kijken wanneer er in het beleid een haakje is om op aan te haken”, zegt Yolanda Schmal.

Voor iedereen die invloed wil hebben op de wetten in Brussel is dit wc-papier bankje een praktisch voorbeeld!

Het hele verhaal met meer informatie over de afvalregels en circulaire economie lees je in onze Klimaat & Energie nieuwsbrief. Daarin doen we elke week verslag van het Europese klimaat en energie wetgeving en de impact op Nederland. Abonneren kan hier!