Steun aan Oekraïne en de defensiebegrotingen: dat staat er op de agenda van de tweedaagse NAVO-bijeenkomst in Brussel. De bijeenkomst vindt plaats op een symbolisch moment: over een week is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.
Toch houdt minister van Defensie Kajsa Ollongren bij aankomst de goede moed erin: “De NAVO is sterker en meer verenigd dan ooit.”
F-16’s
Over de zorgen dat Oekraïne binnenkort wel eens zonder munitie zou kunnen zitten, zegt ze: “Het Westen doet veel, maar het probleem is dat Rusland ook veel doet. Rusland heeft zijn economie omgevormd tot een oorlogseconomie. Dat betekent dat wij ook een versnelling hoger moeten schakelen.”
Gisteren benadrukte Ollongren nog dat Nederland al meer dan 1 miljard euro aan Oekraïense steun heeft uitgezet. In de begroting voor komend jaar hebben we nog een 2,5 miljard euro voorzien.
Abonneer je op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie
Ook heeft Oekraïne Nederland gevraagd om F-16-straaljagers te leveren. Ollongren neemt dat verzoek serieus, maar stelt dat het om complexe wapensystemen gaat. Hierover moet ze eerst met de NAVO-partners achter gesloten deuren overleg plegen.
Twee procent
Eerder deze week kreeg het bondgenootschap nog een zware klap te verwerken. De Amerikaanse oud-president Donald Trump zei dat Rusland wat hem betreft NAVO-landen mag aanvallen die de norm van 2 procent bbp voor defensie-uitgaven niet halen.
NAVO-baas Jens Stoltenberg probeerde de bal terug te kaatsen door bij aankomst te vertellen dat 18 van de 31 landen dit jaar de norm zullen halen. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er slechts 7. Tien jaar geleden slechts 3.
Stoltenberg zei er niet bij over welke landen het gaat. Nederland heeft de norm in elk geval op dit moment nog niet gehaald. Maar ons land zit wel in de buurt. Afhankelijk van de rekenmethode haalt Nederland dit jaar de norm waarschijnlijk net wel of net niet.
Na vandaag weten we wel dat Frankrijk dit jaar de norm zal halen. Dat beloofde de Franse minister van Defensie bij aankomst. Ook Duitsland beloofde eerder al dat het dit jaar voor het eerst sinds de Koude Oorlog aan de norm zou voldoen.