Nederland pleit voor een stevige Europese reactie op de Houthi-rebellen in Jemen die militaire en commerciële schepen in de Rode Zee beschieten. EU-landen zijn in gesprek over het opzetten van een speciale Europese missie. Het plan is om oorlogsschepen naar de Rode Zee te sturen om commerciële schepen tegen de rebellen te beschermen. Concreet is het nog niet, maar het plan krijgt vorm.
Lange route
De route via de Rode Zee is van groot belang voor Nederland. Veel schepen vertrekken vanuit Rotterdam naar Azië. Ze varen door het Suezkanaal bij Egypte en vervolgens door de Rode Zee. Na het uitbreken van geweld in Gaza lopen de schepen echter gevaar. Houthi-rebellen in Jemen beschieten sinds oktober westerse schepen die door de zee varen. De rebellen zeggen op te komen voor de Palestijnen in Gaza en beloven niet te stoppen zolang Israël Gaza blijft beschieten.
Inmiddels besluiten handelsschepen de Rode Zee maar te vermijden. Het betekent dat ze vanaf Rotterdam naar het zuiden moeten varen, helemaal om Afrika heen. De reis duurt daardoor langer en betekent hogere kosten voor de rederijen en uiteindelijk voor de consumenten. Reden voor Nederland om zich met de Houthi-rebellen te gaan bemoeien.
EU-missie
Spanje heeft aangegeven niet mee te doen met de missie, maar de missie ook niet te blokkeren. December vorig jaar deed Spanje dat wel bij een vergelijkbaar plan. Het opent de deur voor andere landen om zich bij de missie aan te sluiten. Het Nederlands kabinet toont interesse in de missie, eerder deze maand speelde Nederland nog een ondersteunende rol bij beschietingen van militaire doelen in Jemen door het Verenigd Koninkrijk en de VS. Ook Denemarken en Duitsland lijken de missie te willen steunen.
Spin in het net is Frankrijk. Het land beschikt over de grootste zeemacht van de EU en leidt de AGENOR-missie. Een vergelijkbare missie ten oosten van de Rode Zee waar de Europese missie op voortbouwt.
Oorlogsschepen
Volgens het plan, dat opgezet is door de Europese buitenlanddienst, zouden minstens drie oorlogsschepen naar de Rode Zee gestuurd worden. Die schepen zijn speciaal uitgerust met luchtverdedigingsapparatuur. Dat is belangrijk omdat naast bootjes de Houthi-rebellen ook gebruikmaken van raketten. Wie die schepen gaat leveren, is nog onduidelijk. De EU zelf heeft geen militaire middelen en dus is het aan de lidstaten om de schepen beschikbaar te stellen.
EU-landen hopen voor eind februari een besluit genomen te hebben. Dan komen Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar. Voor die tijd komt ook het hoogste militaire overlegorgaan van de EU bij elkaar, de EUMC. Dat bestaat uit hooggeplaatste militairen.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het vlak van defensie? Abonneer je hier op onze tweewekelijkse nieuwsbrief Veiligheid & Defensie