Genoeg nieuws weer over Nederland in het buitenland. In het Verenigd Koninkrijk spreken ze over het plan van ex-premier Boris Johson om coronavaccins te stelen. En in Duitsland gaat het over Amsterdam waar de maximumsnelheid verlaagd wordt naar 30 km per uur. In Brussel aandacht voor Hoekstra. Hij mag van lobbybedrijf McKinsey zijn cliëntenlijst toch niet vrijgeven.
Militaire operatie
In België schrijft de krant De Morgen over Nederland door het plan van Boris Johnson toen hij nog premier van het Verenigd Koninkrijk was. Johnson zou gesuggereerd hebben dat het VK een militaire operatie moest organiseren om covid-19-vaccins terug te halen die de EU achterhield in een bedrijf in Leiden.
Johnson zou razend geweest zijn. De EU hield zo’n 5 miljoen vaccins tegen die het VK gekocht had van het bedrijf AstraZeneca. Door productieproblemen kon slechts een kwart van de beloofde vaccins aan de EU geleverd worden.
Diplomaten wisten Johnson te kalmeren en waarschuwden hem dat zo’n operatie op de lange termijn meer problemen zou veroorzaken.
30 km per uur
En in Duitsland gaat het over Amsterdam. De stad besloot de rijsnelheid te verlagen van 50 km per uur naar 30 km per uur. Er mag alleen op hoofdwegen nog 50 km per uur gereden worden. “Het is de eerste stad in Nederland die de snelheidslimiet op zo’n grote schaal verlaagt”, schrijft de krant Welt.
Vorig jaar vonden er ongeveer 4800 ongelukken plaats in Amsterdam. Daarbij vielen 15 doden. De stad wil de weg veiliger maken door de rijsnelheid te verlagen. In Duitsland mogen automobilisten en motorrijders in steden meestal 50 km per uur rijden, alleen als het om kleinere wegen gaat, is de maximumsnelheid 30 km per uur.
Hoekstra’s cliënten
De Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra weigert openbaar te maken voor welke cliënten hij werkte als lobbyist bij consultancy McKinsy. Dat schrijft Europese nieuwswebsite Euractiv na het zien van een brief die hij schreef naar het Europees Parlement. McKinsy zegt de cliëntenlijst niet vrij te mogen geven uit privacyoverwegingen.
Het was eerder nog een van de eisen van het Europees Parlement. Hoekstra werkte in het begin van zijn carrière voor het lobbybedrijf en had klanten uit de fossiele industrie. Daarom wilde het Europees Parlement weten voor wie hij dan werkte en Hoekstra beloofde zijn best te doen om een lijst van klanten tevoorschijn te toveren.