Speelschema: Een nieuwe crisiswet en Oekraïense kunstenaars

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Flags of Ukraine and European Union (EU) with blue sky background

De Europese ministers van Financiën zitten samen in Brussel. Ook de Europese cultuurministers trekken naar het hart van de EU. Verder ontvangt de Tweede Kamer een delegatie van Oekraïense ngo’s.

Financiën

Gisteren zat minister van Financiën Sigrid Kaag samen met enkele collega’s uit andere eurolanden. Vandaag komen alle EU-ministers van Financiën naar Brussel. Op de agenda staat onder meer een wetsvoorstel van de Europese Commissie: een nieuwe crisiswet voor banken. Die komt met aanpassingen voor noodbuffers die kleine en middelgrote bedrijven moeten aanleggen. Noodbuffers die nodig zijn als ze financieel slecht weer terechtkomen.

Verder zullen de ministers het ook hebben over een wet die ervoor moet zorgen dat lidstaten makkelijker informatie kunnen uitwisselen over belastingen op inkomsten uit cryptomunten. Ook geeft de Commissie de ministers een update over de ontwikkeling van de digitale euro, het idee van de Europese Centrale Bank om een eigen cryptomunt uit te geven.

Cultuur

Bij de Europese cultuurministers zal staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu aanschuiven. Zij zullen in gesprek gaan over bedreigde en ontheemde kunstenaars. In het bijzonder zal het daarbij gaan over kunstenaars uit Oekraïne. Maar ook over kunstenaars uit Rusland, Iran en China; landen met een sterke censuur. Verder zullen de cultuurministers het hebben over het Commissievoorstel dat voor meer mediavrijheid moet zorgen.

Oekraïense ngo’s

De Tweede Kamer ontvangt vandaag een delegatie van Oekraïense ngo’s. Onder meer het New Europe Center, een denktank die Oekraïne wil klaarstomen voor EU-lidmaatschap, en het International Center for Ukrainian Victory zijn uitgenodigd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie