Lidstaten oneens over hogere doelstelling voor energiebesparing

Europa wordt het maar niet eens over een nieuwe energiebesparingsdoelstelling. Vandaag komen de onderhandelaars opnieuw bijeen in een verwoede poging de impasse te doorbreken.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Energiebesparing: niet alle Europese landen hebben er evenveel zin in zin. Onderhandelingen over een nieuwe wet die de lidstaten moet dwingen zuiniger om te gaan met energie, dreigt nu stuk te lopen op dit verschil in ambitie.

In de ijdele hoop een compromis te sluiten, komen onderhandelaars van de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement vanmiddag samen. De ambities liggen voor nu nog zo ver uiteen dat een akkoord nog niet in zicht lijkt te zijn.

Patstelling  

In 2021 stelde de Europese Commissie voor energieverbruik in de Europese Unie terug te dringen met negen procent. Dit was toen vooral met het oog op de klimaatdoelstellingen. Maar nu, een oorlog en energiecrisis verder, zien zij liever dat dit wordt verhoogd tot dertien procent. Het Europees Parlement gaat nog verder: zij stemde vorig jaar in met een doelstelling van 14,5 procent.

Veel lidstaten denken daar echter anders over. Zo’n tien landen lijken te willen vasthouden aan de als eerst vastgestelde doelstelling van negen procent. Het zou gaan om Hongarije, Polen, Slovenië, Bulgarije, Ierland, Roemenië, Spanje, Luxemburg, Finland en Malta.

Tien andere landen, waaronder Nederland, hebben aangegeven zich aan te passen aan de wensen van de rest. Verder zijn Denemarken, Duitsland, Estland, Oostenrijk, Cyprus en Kroatië stellig voor een strengere doelstelling van dertien procent.

Lage verwachtingen

Waar sommige lidstaten er klaar voor staan de energiebesparingsmodus in te schakelen, lijkt dit dus niet het geval voor alle EU-landen. Ook het Parlement zet de hakken in het zand. “Wij zijn bereid een akkoord te sluiten, maar alleen als het ambitieniveau naar boven gaat” zij Niels Fugsang, de leidende Parlementaire onderhandelaar hierover tegen nieuwsmedium Euractiv. Volgens hem is dit nodig om “het klimaat, de burgers en onze gemeenschappelijke veiligheid” te beschermen.

Al lijkt een akkoord er deze onderhandelingsronde dus nog niet in te zitten, is er wel kans op afspraken tussen landen onderling. Deze bilaterale gesprekken met landen die weinig zien in het verhogen van de doelstelling zouden een doorbraak mogelijk toch wat dichterbij kunnen brengen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie