Nederland zegt nee tegen tolheffing voor Netflix

De Europese plannen om grote streamingdiensten meer te laten betalen aan telecombedrijven valt in Nederland niet in goede aarde. Het kabinet spreekt zich uit tegen de plannen en draagt zelfs onderzoek aan.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Grote streamingdiensten zoals Netflix zouden niet meer moeten gaan betalen aan telecombedrijven. Nederland is tegen het plan van de Europese Commissie om bedrijven die veel bandbreedte op het internet nodig hebben, ook meer te laten betalen aan bedrijven die de infrastructuur daarvoor onderhouden.

Het wordt ook wel de Netflix-taks of EU-internettolheffing genoemd. Die tolheffing zou volgens de verantwoordelijke Eurocommissaris Thierry Breton ervoor moeten zorgen dat de kosten van het internet eerlijker verdeeld worden. Grote streamingdiensten vragen namelijk veel van de infrastructuur van telecombedrijven.

Hogere kosten consumenten

Nederland zegt nee tegen het voorstel. Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) zijn uiteindelijk de consumenten de dupe van de beoogde wetgeving. “Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald. Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt daarvoor ook nog gewoon al abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten”, aldus Adriaansens.

Daarnaast is Nederland van mening dat de tolheffing niet zal leiden tot nieuwe of extra netwerkinvesteringen. Volgens onderzoeksbureau Oxera zijn investeringen vooral afhankelijk van wat ze kunnen opbrengen, en niet van de hoeveelheid beschikbaar geld. Telecombedrijven kunnen gewoon van leningen gebruikmaken. Daarnaast zou de wetgeving het voor grote streamingdiensten minder aantrekkelijk kunnen maken om nieuwe content te produceren. Meer verkeer door een succesvol programma zou zo ook hogere kosten kunnen betekenen.

Boven dit alles staat volgens het kabinet ook nog de netneutraliteit. Internetaanbieders moeten vrij en open toegang bieden tot het internet. Dat is Europese wetgeving uit 2015 die ervoor zorgt dat telecomaanbieders het internetverkeer niet kunnen verbieden, vertragen of voor verschillende afnemers andere prijzen in rekening kunnen brengen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie