Corruptieonderzoek zet gashandel met Qatar op losse schroeven

De EU is er nog maar amper aan gewend dat er geen gas meer uit de Russische gaskraan komt, en nu staan ook de handelsrelaties met Qatar onder druk.

2 min. leestijd
Concepts series.

De golfstaat Qatar, die momenteel doelwit is van een groot corruptieschandaal waarbij meerdere EU-ambtenaren binnen het Europees Parlement zijn omgekocht voor politieke invloed, is niet blij met de manier waarop België het onderzoek uitvoert. Qatar veroordeelde het onderzoek, en keurt het verbod voor Qatarese ambtenaren om het Europees Parlement te betreden, ten zeerste af. 

“Het is zeer teleurstellend dat de Belgische regering geen moeite heeft gedaan om met onze regering samen te werken om de feiten vast te stellen zodra ze op de hoogte was van de beschuldigingen”, zei een Qatarese diplomaat. Sterker nog, de Qatarese regering heeft laten weten dat het onderzoek en de maatregelen “negatieve gevolgen” kunnen hebben voor de banden tussen de EU en Qatar en dat daarmee de levering van vloeibaar aardgas naar Europa in het gedrang komt. 

Te vriend houden

Qatar is een belangrijke exporteur van vloeibaar aardgas (LNG). De handelsrelaties met de golfstaat zijn daarom van enorm belang voor Europa’s plannen om de energiecrisis het hoofd te bieden. Dit jaar voerde Europa slechts vijf procent van zijn vloeibare aardgas in vanuit Qatar. De verwachting is echter dat dat aandeel de komende maanden sterk zal toenemen. Dat komt omdat de EU nog steeds op zoek is naar betrouwbare alternatieven voor Russisch gas. 

Maar nu België een onderzoek uitvoert naar corruptie binnen het Europees Parlement en Qatar vrijwel direct beschuldigt van omkoping, zijn de relaties tussen Brussel en de Qatarese hoofdstad Doha niet al te best. Vooral het besluit om Qatarese ambtenaren te weren uit het Europees Parlement schoot Doha in het verkeerde keelgat. “Het besluit om Qatar discriminerende beperkingen op te leggen die de dialoog en samenwerking beperkt voordat de juridische procedure is afgerond, zal een negatieve invloed hebben op de regionale en wereldwijde samenwerking op het gebied van veiligheid, evenals op de lopende besprekingen over wereldwijde energiearmoede en veiligheid,” zei een Qatarese diplomaat. 

Even later krabbelde diezelfde diplomaat terug door te zeggen dat “we niet dreigen met het stopzetten van de gasleveringen of iets dergelijks. We zeggen alleen dat het stopzetten van de communicatie in het Europees Parlement op deze manier de samenwerking beperkt.” Een EU-diplomaat vertelde aan Brusselse Nieuwe dat er “vast en zeker werd gefronst” vanwege alle uitspraken uit Doha, maar tegelijkertijd “is het slechts één bron geweest die zichzelf daarna direct corrigeerde.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie