Nederland in de Europese krant met racisme, excuses en garnalen

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Nederland haalde deze week de krantenkoppen met institutioneel racisme bij Buitenlandse Zaken, excuses voor het slavernijverleden en een garnalenpeetvader.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

El País bericht over institutioneel racisme en discriminatie bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit een onderzoek blijkt dat aan de orde van de dag te zijn op het ministerie, ambassades en consulaten, schrijft de Spaanse krant. Collega’s worden uitgesloten en uitdrukkingen als ‘apennaties’ worden gebruikt om naar Afrikaanse landen te verwijzen. Het racisme bereikt de leidinggevende functies. In het onderzoek zijn de ervaringen van Haagse werknemers en lokaal ingehuurde medewerkers op buitenlandse posten meegenomen. Het ministerie had de opdracht voor het onderzoek gegeven in 2020, naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging. Er is al excuus aangeboden voor de misstanden bij de organisatie, schrijft de Spaanse krant.

Excuses

Dat institutioneel racisme vindt plaats in een land ‘dat de afgelopen jaren vaker wordt geconfronteerd met haar geschiedenis als voormalige koloniale machts-, en slavernij-natie,’ schrijft het Deense Politiken. Het laatste nieuws is ook de Denen niet ontgaan. De regering is voornemens excuses aan te bieden voor het slavernijverleden, maar verschillende groepen uit de voormalige koloniën van het land vragen om uitstel. Ze zijn niet geraadpleegd, schrijft de Deense krant. Nederland komt ‘maar langzaam in het reine met zijn koloniale erfenis,’ schrijft de Süddeutsche Zeitung. Op het voorgenomen excuus van de premier is zware kritiek, vanwege de timing én de inhoud. Misschien was het een vergissing om de excuses achter gesloten deuren voor te bereiden, schrijft de Duitse krant.

De peetvader van de grijze garnaal

In Nederland is een recordboete ten deel gevallen aan de ‘peetvader van de grijze garnaal,’ aldus Le Monde. Het gaat om de 85-jarige Hendrik Nienhuis, hij heeft een boete van 13 miljoen euro gekregen voor kartelvorming. Tussen 2000 en 2009 maakte hij illegale prijsafspraken tussen producenten en vissers. Eén van de ondertekenaars van het pact werd uiteindelijk bang voor de Europese mededingingsautoriteiten, schrijft Le Monde en deed zijn bekentenis om zo aan een recordboete te ontsnappen. Nienhuis ontsnapte niet aan een stevige boete en verloor deze week zijn hoger beroep.